Державні облігації

Розміщення ОВДП на паузі

Минулого тижня бюджет залучив від ОВДП 6.6 млрд грн, але оскільки розміщувалися валютні ОВДП, зріс лише портфель банків, а от інші групи зменшили інвестиції в ОВДП. Адже відбувалося досить велике погашення ринкового випуску облігацій. Цього тижня розміщень ОВДП не буде, але може спостерігатися подальше зменшення портфелю іноземців.

Проблему з низькими обсягами фінансування минулого тижня було вирішено пропозицією валютних ОВДП, що вдруге були запропоновані з початку року. Цього разу було скасовано розміщення середньострокових гривневих облігацій, тож весь попит на гривневі інструменти сконцентрувався на піврічному випуску, але ставки змінилися несуттєво. Ставка відсікання залишилася на рівні 10%, а середньозважена вартість позики зросла на 8 б.п. до 9.9%. А от за облігаціями в євро все склалося навпаки: ставка відсікання знизилася на 5 б.п., до 2.25%, а середньозважена залишилась на рівні 2.22%.

Оскільки валютні ОВДП, як правило, у першу чергу викуповують банки, то за підсумками тижня зріс лише їхній портфель, і вони тепер мають у власності 329.6 млрд грн або 40.4% всіх ОВДП. А от нерезиденти, схоже, частково зменшили портфель і через погашення, і через продажі. За нашими оцінками близько 0.5 млрд грн погашень було сплачено саме на користь нерезидентів. Але портфель зменшився на 1.8 млрд грн до 125.3 млрд грн, а частка на ринку до 15.4%, адже частина гривневих ОВДП була замінена на облігації у євро.

Погляд ICU: Через високу волатильність на світових ринках та зменшення попиту на активи розвиткових країн, нерезиденти поступово зменшують свою присутність у гривневих ОВДП. Ці облігації купують інші учасники ринку, що робить розміщення нових облігацій не дуже актуальним, тим паче, напередодні перегляду облікової ставки. Тому на цей тиждень розміщення облігацій скасували.

Повний звіт