Державні облігації

Здешевлення запозичень триває

На останньому первинному розміщенні цього року Міністерство фінансів поповнило валютні рахунки перед новим бюджетним роком на понад $200 млн, а от гривневі ОВДП було розміщено лише частково від запланованих обсягів.

Оскільки аукціон проводився у передсвятковий день, більшість учасників (нерезидентів, у першу чергу) участі не брали. Невеликі обсяги облігацій, запропоновані до розміщення, зібрали досить непоганий попит, але задоволено його було тільки частково.

4-місячні інструменти були розміщені майже повністю, лише на 3 млн грн менше запропонованого обсягу (за номінальною вартістю) і принесли бюджету 511.2 млн грн. Ці облігації розміщувались уперше з листопада і продовжили тенденцію минулого аукціону зі значним зниженням ставок за короткими термінами обігу. Ставка відсікання знизилася на 230 б.п., а середньозважена -- на 235 б.п., до 11.8% та 11.75% відповідно.

Попит на 10-місячні ОВДП за ставкою 13% було відхилено повністю. А от за облігаціями з погашенням у серпні 2022 року розміщено було усього лиш 9.6 млн грн облігацій за номіналом. Заявки були подані у діапазоні 11.0-11.75%, але задоволено було лише мінімальний рівень ставки, що на 75 б.п. нижче минулого тижня за ставкою відсікання. Середньозважена ж майже не змінилася, знизившись на 10 б.п. -- теж до 11%.

Ставки за валютними ОВДП теж суттєво знизилися. За 10-місячним випуском на дещо більше, -- на 55 б.п. ставка відсікання і на 48 б.п. середньозважена, -- а от за 2-річним інструментом лише на 30 б.п. та 22 б.п. відповідно. Як результат, дохідності розміщення валютних ОВДП, номінованих у доларах США, опустилися нижче 4%.

Залучена сьогодні валюта несуттєво змінить баланс валютних рахунків Уряду, де знаходилось близько $0.8 млрд, але дозволить спокійніше увійти у 2020 рік з декількома варіантами вибору -- або готуватися до нових зовнішніх запозичень, або розглядати знову можливість випуску валютних ОВДП. Тому після перерви на декілька тижнів Міністерство може повернутись із пропозицією більших обсягів облігацій і довших термінів обігу. І номінованих переважно у гривні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень