Державні облігації

Ажіотаж спадає. Але ставки по ОВДП - теж.

Учора Міністерство фінансів залучило до бюджету 11.4 млрд грн, що доволі суттєво має покращити виконання залишку фінансування і заміщення невиконаного надходження від приватизації держмайна.

Короткострокові ОВДП отримали чималий попит, що востаннє спостерігалося місяць тому і за ними було зафіксовано найбільше зниження відсоткових ставок, -- як наслідок зниження облікової ставки НБУ. За 2-місячним випуском зниження ставки відсікання склало 185 б.п., до 11.95%, а середньозваженої - на 128 б.п., до 11.78%. Подібно знизились і ставки за 10-місячними ОВДП: ставка відсікання стала меншою на 155, а середньозважена - на 158 б.п. і досягнули значення 11.45 і 11.42% відповідно. Загалом цього разу дані випуски принесли бюджету шосту частину усіх позик у гривні.

Менш активно знижувалися ставки за ОВДП з терміном обігу 2.6 та чотири роки, адже через високий попит та активність нерезидентів покупці значно більше були готові до зниження облікової ставки НБУ. Так, за 2.6-річним випуском ставка відсікання знизилася на 30 і середньозважена -- на 91 б.п., до 11.75 і 11.10% відповідно.

А от за 4-річним випуском було встановлено черговий рекорд рівня відсоткових ставок, оскільки було подолано рівень 11%. Звісно, зниження могло бути і більш відчутним, але попит склав лише 6 млрд грн при пропозиції в обсязі 4 млрд за номіналом. Тому ставка відсікання знизилася на 35 б.п., до 11.35%, а от середньозважена власне якраз і перетнула рівень 11%, знизившись на 77 б.п., до 10.9%.

Не менш активним було і розміщення облігацій у євро. Адже після виплати наприкінці листопада 425.5 млн євро за валютними ОВДП, інструменти у цій валюті пропонувалися вперше. Загалом попит склав 352 млн євро, тож при пропозиції у 200 млн євро було задоволено 28 з 37 отриманих заявок, і ставку відсікання було встановлено на рівні 2.3%, а середньозважену - на рівні 2.22%. Іншими словами, -- порівняно з розміщеннями у червні, коли ОВДП у цій валюті пропонувались востаннє, -- зниження цих ставок склало аж цілих 230 та 238 б.п. відповідно.

За підсумками цього розміщення можна зробити висновок, що з наближенням святкового періоду ажіотаж навколо ОВДП трохи пригасає. Зниження ставок за державними облігаціями з терміном обігу більше двох років, схоже, досягнуло певної межі і, -- хоч і дохідність може ще поступово знижуватись, -- це точно буде не так суттєво як донедавна. Наступний тиждень може не принести значних позик і значної зміни ставок, адже це буде прямо напередодні свят і активність нерезидентів може знизитися до мінімуму.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень