Державні облігації

Інвесторам цікава гривня

Зміна набору інструментів, запропонованих учора до розміщення, не дала очікуваного результату. Пропозиція валютних ОВДП отримала незначний попит, а дві третини надходжень від аукціону сформували облігації з терміном обігу 3.5 роки.

Після консультацій з первинними дилерами, Міністерство фінансів вилучило з пропозиції 10-місячні гривневі ОВДП і збільшило пропозицію за 3-місячними. Однак попит склав лише 372.6 млн грн, і більша його частина -- за неприйнятними для емітента ставками. Із семи заявок було задоволено п'ять, зі зниженням ставки відсікання на 15 б.п., до 13.8%. А от середньозважена опустилася до 13.06%, тобто аж на 89 б.п. В результаті було розміщено тільки 52.6 млн грн ОВДП із залученням до бюджету 55.4 млн грн.

А от облігації з обігом 3.5 роки, терміном, який лише на три місяці менший від терміну обігу ОВДП, розміщених минулого тижня, -- отримали 4.1 млрд грн попиту. Щоправда, пропозиція склала усього лиш 3 млрд грн (за номіналом). Це дозволило знизити ставки, але тільки на декілька базисних пунктів: ставку відсікання на 14 б.п., до 12.5% і середньозважену -- усього лиш на 2 б.п., до 12.38% порівняно з минулим тижнем.

Не покращили фінансування бюджету і валютні інструменти. Попит на них склав лише $73.1 млн, із якого, -- з незначним зниженням відсоткових ставок, -- задоволено було $52.7 млн.

Можемо констатувати, що на даний момент інвестори зацікавлені у першу чергу в гривневих облігаціях, а номіновані у доларах США не отримали значного попиту і найближчим часом можуть і надалі не користуватися популярністю. Найбільше приваблюють попит середньострокові ОВДП, які дозволяють зафіксувати вищий рівень дохідності за тиждень до перегляду облікової ставки.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень