Державні облігації

Інвестори на паузі

На вчорашньому аукціоні обсяги попиту і залучених до бюджету коштів навіть близько не дотягували до відповідних показників попередніх тижнів. Але це не завадило Міністерству фінансів продовжити знижувати ставки за ОВДП.

Лише облігації з терміном обігу 10.5 місяців отримали попит більший, ніж пропозиція цього випуску. Щоправда, тільки на 79.6 млн. Але і цей обсяг не було задоволено з огляду на вичерпання пропонованого до розміщення обсягу ОВДП. Ставка відсікання була встановлена на рівні максимальної ставки у заявках, тому частина учасників отримала лише якийсь відсоток від бажаного обсягу. Ставки і відсікання, і середньозважена знизились фактично тільки за бажанням інвесторів: на 25 б.п., до 13.55% та на 28 б.п., до 13.46% відповідно.

На 3-місячні інструменти попит був більш ніж удвічі меншим від запропонованого обсягу - 133.8 млн грн, з яких було відхилено дві заявки на 12.3 млн. Ставки і відсікання і середньозважену було знижено за рішенням емітента - на 40 б.п., до 13.95%.

А от 2-річні облігації не отримали достатнього попиту, він був майже утричі меншим від запропонованого обсягу. І відповідно, значно меншим ніж на 3-річні чи 4-річні ОВДП, які розміщалися раніше цього місяця. Проте це не завадило Мінфіну знизити ставки відсікання та середньозважену до 13.5% (на 119 б.п. та 114 б.п. відповідно) порівняно з розміщенням наприкінці жовтня.

Іноземці не виявили зацікавлення у 2-річних ОВДП і очікуватимуть розміщення 4-річних облігацій наступного тижня та подібних інструментів у грудні. Тож цього разу вони взяли паузу у демонстрації чималого попиту на розміщення, і Мінфін зміг лише частково компенсувати сьогоднішні виплати за внутрішнім боргом.

 

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень