Державні облігації

5-річні ОВДП б'ють рекорди

Останній аукціон вересня закінчився черговим рішенням Міністерства фінансів задовольнити частину попиту і продовжити зниження відсоткових ставок. Рекордним виявилося розміщення 5-річних інструментів, що цього разу дозволило залучити у бюджет 12.9 млрд грн.

Облігації з термінами обігу від п'яти місяців до двох років отримали незначний попит, 0.6 млрд грн, але і його було задоволено частково. Мінфін не міг скористатися обмеженням пропозиції, бо попит був меншим, але все одно відхилив частину заявок. Від трьох випусків було залучено лише 0.3 млрд грн. При цьому ставки за 5-місячними ОВДП перетнули межу 16%, за 11-місячними наблизились до 15%, а за 2-річними - зупинилися на рівні 15.5%.

Найбільш активним стало розміщення 5-річних облігацій, які Мінфін виставляє на аукціон лише раз на місяць. Можливо навіть, що весь продаж валюти останнім часом мав на меті саме участь у цьому розміщенні. Цей випуск встановив одразу кілька рекордів учора. Він отримав 77 заявок, з яких задоволено було 55, а до цього найбільша кількість була зафіксована у липні, 36 та 32 заявки відповідно. Також учорашній попит перевищив липневе розміщення і за обсягом, зібравши 14.6 млрд грн, тоді як два місяці тому -- 11.1 млрд. Третій рекорд став результатом рівнів ставок у заявках та рішення Мінфіну. Було розміщено 12.3 млрд грн облігацій за номіналом і залучено до бюджету 12.9 млрд грн, що теж перевищило обсяги липневого розміщення.

Вартість залучених коштів від цих інструментів знизилася до менше 15%, адже середньозважена дохідність була зафіксована на рівні 14.75% при ставці відсікання 15%. Такий рівень дохідності отримали покупці 5.3 млрд грн цих облігацій, що купували їх за неконкурентними заявками.

Отже, відхилений минулого тижня попит мігрував у 5-річні ОВДП, і до нього додався ще чималий попит на цей випуск, який накопичувався протягом місяця. Це дозволило профінансувати бюджет на 12.6 млрд грн і наблизити показники виконання його внутрішнього фінансування до планових, залишаючи все менше місця для маневру в обсягах та ставках на наступні три місяці.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень