Державні облігації

Зниження ставок призупинилось

Учора Міністерство фінансів прийняло рішення задовольнити майже весь попит, у результаті чого до бюджету було залучено 1.07 млрд грн. Але при цьому як ставки відсікання, так і середньозважені значних змін не зазнали. 

За 3-місячними ОВДП обидві ставки - і відсікання, і середньозважена, - залишились незмінними, 16.5% та 16.49%. Емітент задовольнив увесь попит, який становив лише 85.9 млн грн за номінальною вартістю, залучивши до бюджету 82.5 млн.

Майже аналогічно склалося розміщення 3-річних облігацій. Було задоволено весь отриманий попит, який переважно був поданий зі ставками ближче до рівня відсікання. Тож у підсумку, за незмінної максимальної ставки 16.19%, середньозважена зросла на 6 б.п., до 16.12%. Загалом заявки були подані на 486.7 млн грн, надавши бюджету 488.9 млн.

Тільки за 11-місячними ОВДП ставки було знижено. Отримавши 692 млн грн попиту, його було задоволено лише в межах запропонованих 500 млн, тож дві заявки було відхилено. Ставка відсікання зменшилася на 2 б.п., а середньозважена - аж на 12 б.п., при тому що мінімальний рівень ставок у заявках зріс на 29 б.п., до 15.99%.

Отже наразі потенційні можливості для зниження відсоткових ставок вичерпано. Поряд із низьким попитом від вітчизняних інвесторів, нерезиденти скоротили купівлю ОВДП, а частина з них навіть продавала облігації наприкінці минулого та на початку поточного тижня, хоч і в невеликих обсягах.

А втім, наразі зберігається ймовірність збільшення попиту наступного тижня, коли від нерезидентів може зрости обсяг заявок на 5-річний інструмент. Однак, загальне погіршення ставлення іноземців до високого ризику може зменшити попит і на цей випуск також. Тому на наступний аукціон очікуємо більший обсяг попиту, але переважно за незмінними рівнями відсоткових ставок.

 

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень