Державні облігації

Попит тисне на ставки

Учора очікувано попит знову зосередився на 6-річних облігаціях, що дозволило залучити до бюджету 7.5 млрд грн, у т.ч. від гривневих - 6.7 млрд грн, де, швидше за все, левову частку ОВДП придбали нерезиденти.

Як ми і очікували, пропозиція 6-річних інструментів знову зібрала найбільший попит - 4.2 млрд грн за номінальною вартістю. І його було задоволено у повному обсязі. За підсумками цього розміщення емітент залучив 4.4 млрд грн, а загальний обсяг випуску досягнув 7.5 млрд.

Ще понад мільярд гривень було залучено від 3-річних ОВДП, де Мінфін відхилив лише одну заявку. Решта облігацій принесли бюджету ще менші обсяги коштів.

Водночас, попит та конкуренція за облігаціями поширилася на більшість термінів обігу, що пропонувались. Якщо за двома найкоротшими випусками зниження ставок було очікуваним, бо пропозиція була обмеженою, -- то за річними та 3-річними ОВДП зниження ставки відсікання було дещо несподіваним. Зокрема, за 4-місячними та 5-місячними інструментами зниження склало 10 б.п., а за річними та 3-річними - 5 б.п.

За валютними облігаціями попит очікувано був незначним і забезпечив бюджет коштами на близько $16 млн.

Тож українські ОВДП залишаються привабливими, і найбільше цікавлять інвесторів терміни обігу, а не величина ставок - чим довший термін тим краще. Ми очікуємо що не менше 3 млрд грн облігацій було придбано нерезидентами, але враховуючи великі погашення сьогодні, особливо на портфель нерезидентів це може не вплинути. Та найбільш важливим є зниження ставок у попиті та ставок відсікання. Причому, зі збільшенням конкуренції така тенденція може продовжуватись і далі.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень