Державні облігації

Валютні облігації переважають

На учорашньому розміщенні найбільший обсяг було залучено від валютних ОВДП, що цього року траплялось не часто. Перевага валютних облігацій над гривневими була зумовлена рефінансуванням виплат та, імовірно, низьким попитом з боку нерезидентів.

З понеділка в Україні запрацював рахунок міжнародного депозитарію Clearstream, що має значно спростити доступ до ринку для нерезидентів. Про це було оголошено минулого тижня, і це могло спонукати частину нерезидентів відкласти на певний час придбання нових інструментів, оскільки відпрацювання усіх механізмів для таких інвестицій з використанням нової інфраструктури потребує часу. Водночас попит з боку внутрішніх інвесторів залишився невеликим.

З огляду на терміни погашення та обсяги розміщених гривневих ОВДП, можна припустити, що частина попиту була саме від нерезидентів, але для загального обсягу запозичень це не стало визначальним. Загалом Міністерство фінансів залучило лише 1.2 млрд грн у національній валюті, при цьому підвищивши ставку за 3-місячними облігаціями на 11 б.п.

Що ж стосується валютних інструментів, то виплати за ними були майже повністю рефінансовано, адже було залучено $90 млн при виплатах біля $107 млн. Допомогло рефінансувати ці виплати розміщення облігацій з достроковим погашенням. Минулого тижня відбулося погашення аналогічного інструмента, тому покупцем міг бути той самий інвестор, який і отримав погашення минулого тижня.

Отже пауза у значних розміщеннях та в активності нерезидентів триває, і наразі визначальним в очікуваннях ринку буде наступний тиждень. За відносно невеликих виплат значний попит на гривневі ОВДП означатиме, що інвестори очікують подальшого зниження облікової ставки та відносно стабільного курсу гривні. Водночас основну частину запозичень у найближчі тижні можуть забезпечувати саме валютні облігації, адже у наступні два тижні потрібно сплатити близько $800 млн за валютними випусками. Більша частина валютних виплат, найімовірніше, буде реінвестована у нові валютні інструменти.

Завантажити повний звіт ICU