Державні облігації

Мінфін відмовив одному учаснику

У вівторок із 29 заявок на розміщення ОВДП було відхилено лише одну заявку, але саме вона складала 97% попиту на гривневі облігації. Таке рішення Мінфіну призвело до відмови від майже півмільярда гривень з метою утримати ставки відсікання на 3-місячні гривневі ОВДП на попередньому рівні.

Вісім заявок на гривневі облігації складали 15.6 млн грн та, ймовірно, були від невеликих інвесторів, можливо, дехто з них – приватні інвестори. Частина подавала неконкурентні заявки (більше третини з них за обсягом), а решта була згодна на зафіксований у попередні тижні рівень дохідності 19%. Тому лише одну заявку за ставкою 19.4% було відхилено, попри півмільярдний обсяг (за номіналом) і досить відчутний для бюджету обсяг коштів.

А от з валютними інструментами обійшлось практично без сюрпризів. Доларові ОВДП були розміщені за звичною ставкою 7% для цього випуску облігацій. У той же час ті учасники розміщень, що зацікавились облігаціями в євро, врахували, що Мінфін не буде підвищувати ставку без конкурентних заявок. Адже у вересні та минулого тижня за відсутності конкурентного попиту емітент самостійно встановлював ставку за цими облігаціями на рівні розміщення в травні. Тож цього разу попит на облігації в євро був переважно конкурентним та за ставкою 4.6% аналогічно до інших інструментів, номінованих у цій валюті.

Отже, після випуску єврооблігацій Міністерство фінансів не поспішає зі змінами відсоткових ставок. Особливо після збереження НБУ облікової ставки на незмінному рівні. Тому найближчим часом первинні розміщення виглядатимуть малоактивно – з невеликими обсягами розміщення, і відповідно попит з вищими ставками буде відхилятися.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.