Державні облігації

Мінфін готується до виплат

Після тривалої перерви учора Міністерство фінансів провело позачерговий аукціон з розміщення 2-місячних гривневих облігацій та трьох випусків валютних ОВДП з термінами обігу від чотирьох до шістнадцяти місяців. Це дозволило покращити запас іноземної валюти перед погашеннями валютних інструментів у наступні два тижні, але це не вирішує питання валютних виплат повністю.

Гривневі ОВДП не користувались особливим попитом і отримали лише три заявки на загальну суму 52 млн грн за номіналом. Вони були задоволені у повному обсязі, адже конкурентний попит був заявлений по 19% річних -- рівні, що задовольнявся Мінфіном на попередніх аукціонах.

А от за валютними інструментами попит був більшим, ніж у вівторок і склав понад $184 млн. Переважно попит зосередився на 16-місячних ОВДП, у сумі понад $100 млн; ще майже $54 млн було заявлено на 4-місячні облігації та $30 млн -- на 8-місячні інструменти. Мінфін відхилив частину заявок, які вимагали додаткового підвищення ставок відсікання, але давали бюджету незначне збільшення надходжень.

У підсумку, за валютними ОВДП Мінфін залучив майже $176 млн, що збільшило надходження валюти у жовтні до понад $400 млн. Такий результат дозволить здійснити виплати своєчасно та у повному обсязі навіть за умови не стовідсоткового рефінансування погашень наступного тижня. Однак залишки валюти на рахунках Уряду за нашими підрахунками залишаються на низькому рівні і потреба у залученні валютних коштів, -- а особливо зовнішньогофінансування, -- залишається високою.

Тому наступного тижня Мінфін може розглянути варіант додаткового підвищення ставок за валютними ОВДП, але за умови наявності значних обсягів попиту за трохи вищими ставками, ніж ті, за якими задовольнялись заявки у першій половині жовтня.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.