Державні облігації

Мінфін збільшує запозичення

Учорашній аукціон очікувано приніс збільшення фінансування, що супроводжувалося підвищенням відсоткових ставок за окремими інструментами. Загалом бюджет отримав 1.5 млрд грн, $127 млн та 30 млн євро, що є доволі суттєвим надбанням напередодні значних валютних виплат. Політика Міністерства фінансів протягом вересня дала свої результати -- отримавши більш вагомий попит відсоткові ставки рушили догори і це принесло додаткове збільшення попиту.

Якщо минулого тижня попит на гривневі ОВДП ледь перевищив мільярд гривень, то вже учора він збільшився у півтора рази, а залучення коштів зросло майже в 1.7 раз. Ще більше зросли показники попиту і фінансування у валюті – на доларові ОВДП попит зріс майже удвічі, і ще додався попит на облігації у євро. Разом вони дали Міністерству близько $170 млн попиту, який було майже повністю задоволено і бюджет отримав понад $160 млн валюти.

Що ж стосується відсоткових ставок, то за гривневими інструментами то на найкоротшому кінці Мінфін зберіг криву на попередньому рівні, а от ставку відсікання за півторарічними -- було піднято до 18.5%, тобто до рівня більш коротких облігацій з термінами обігу півроку-рік.

Водночас за валютними ОВДП Мінфін продовжив піднімати вартість запозичень. Якщо за 9-місячними доларовими облігаціями ставка залишилася на рівні 7%, то за більш довгими її було підвищено до 7.5%, а за облігаціями у євро – до 4.6%.

Причинами таких рішень Міністерства є необхідність залучення додаткових коштів особливо в іноземній валюті, адже наступного тижня потрібно сплатити понад $500 млн і ще через тиждень – понад 200 млн євро. Тому для Мінфіну було дуже важливим поповнити запас валюти перед виплатами і дати сигнал, що слідом за міжнародними ринками Уряд готовий платити вищу ставку за прийнятний обсяг запозичень.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.