Державні облігації

Вартість запозичень зростає

Після минулотижневого підвищення облікової ставки НБУ на 50 б.п. до 17.5%, Міністерству фінансів довелося піднімати ставки відсікання на первинному аукціоні, в черговий раз цього року збільшуючи вартість фінансування бюджету. За 3-місячним та піврічним інструментами зростання ставки відсікання склало 60 б.п., за річними облігаціями -- 45 б.п. та за 3-річними – 55 б.п.

Загалом Мінфін отримав 1.83 млрд грн попиту, при цьому концентрувався він на 3-місячних та 3-річних ОВДП, обсягами 1.36 та 0.41 млрд грн відповідно. З цього попиту було задоволено усі заявки за річними облігаціями, а за рештою інструментів було відхилено частину найдорожчого попиту. Якби було задоволено увесь попит, це призвело би до зростання ставки за піврічними ОВДП на додаткових 10 б.п., за 3-річними – на 30 б.п., а за 3-місячними – на 50 б.п. А от обсяг отриманих коштів міг зрости несуттєво, близько 20 млн грн додатково.

Отже, цього разу первинний ринок облігацій внутрішньої державної позики зреагував на підвищення облікової ставки більш суттєво, ніж на подібні рішення минулого року та у першому півріччі поточного. Так, підвищення облікової ставки на 100 б.п. у жовтні призвело до збільшення ставки за річними ОВДП на 35 б.п., підвищення на 150 б.п. у січні – до зростання ставок на 40 б.п.

Однак цього разу вартість запозичень зросла ще минулого тижня, і учора до зростання на 5-10 б.п. додалося ще 45-60 б.п., що перевищує підвищення облікової ставки. Мінімальні рівні ставок у заявках дозволяли зафіксувати значно менше підвищення цього тижня (лише 25-35 б.п.) і це відповідало би підходу Міністерства у попередні періоди підвищення облікової. Але це могло суттєво зменшити надходження до бюджету, що з огляду на низький рівень збору доходів і високий рівень витрат могло бути неприйнятним -- минулого тижня сальдо операцій Держказначейства склало 7.3 млрд витрат понад отримані доходи.

Таким чином, найближчим часом Мінфіну доведеться зменшувати фінансування бюджету для утримання ставок на зафіксованому учора рівні, але враховуючи, що наступного тижня треба здійснити виплати майже 6 млрд грн, потреба у залученні додаткового фінансування може підштовхнути емітента до менш консервативної поведінки.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.