Державні облігації

Мінфін повернув ставку

На першому аукціоні липня Міністерство фінансів пропонувало тільки середньострокові ОВДП з терміном обігу від півтора до трьох років. Такі інструменти не дуже користувалися попитом останнім часом, тому вчора зібрали усього 382.5 млн грн попиту, але розміщено було лише 3-річні облігації за ставкою 16.15%, типовою для такого терміну обігу.

Попит на 1.5-річні та 2-річні ОВДП був невеликим, лише 81.7 та 50 млн грн. Але відсоткові ставки, запропоновані учасниками розміщення не задовольнили емітента. Так, за півторарічними облігаціями заявки були подані за ставками 16.5%, а за дворічними – 16.45%.

Практично на такому ж рівні (16.4%) була і максимальна ставка за 3-річним інструментом -- і теж була відхилена. Але решта заявок була задоволена за ставкою 16.15%, типовою для цього інструменту починаючи з березня. Тож після того, як минулого тижня ситуативно ставка була знижена до 15%, вона повернулася на звичний рівень.

Отже попит на гривневі ОВДП залишається невеликим і частково є задорогим для Міністерства. Тому найімовірніше, що найближчим часом триватиме серія зі спробами отримати вищу дохідність і відмовою у такому кроці з боку Мінфіну. Як результат, основний попит наступного тижня концентруватиметься на доларових облігаціях, які пропонуватимуться з терміном обігу два роки.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.