Державні облігації

Мінфін позичив майже мільярд гривень

Після рефінансування погашень валютних ОВДП, цього тижня Міністерство фінансів пропонувало на аукціоні п’ять випусків облігацій, але розмітило лише два. Загальний обсяг надходжень склав 956.6 млн грн, майже дві третини від обсягу фінансування, отриманого від гривневих облігацій минулого тижня. Загальний обсяг попиту на аукціоні складав 1.1 млрд грн, але за двома інструментами було подано лише неконкурентний попит, а ще за трьома -- уже Мінфін задовольняли не усі рівні ставок у поданих заявках.

Розміщуючи впродовж тривалого часу 3-місячні або близькі за терміном обігу ОВДП переважно за ставкою відсікання 17.44%, -- цього разу Мінфін відмовив у задоволенні заявки зі ставкою 17.4% на 2.6 млн грн. Тож цей випуск був розміщений на 1 млрд за номіналом і за ставкою 17.35%, що означає залучення до бюджету 955.5 млн грн.

Ще один мільйон гривень було залучено від розміщення 3-річних інструментів. За цими облігаціями обсяг попиту майже досягнув 51 млн грн за номінальною вартістю і складався з двох заявок. Одна з них, на 975 тис грн була задоволена за ставкою 15%, а інша -- зі ставкою 16.45%, що на 30 б.п. вище попереднього розміщення, -- була відхилена.

Також емітент відхилив три заявки на 5-річні інструменти, що були подані з рівнем дохідності 16.35%, на 35 б.п. вище розміщення наприкінці травня.

Отже, переважно попит концентрувався учора на 3-місячних ОВДП і було задоволено майже 90% усього попиту на аукціоні. Ставку розміщення 3-місячних облігацій знижено на кілька базисних пунктів, що продовжило тенденцію зниження ставки за таким терміном обігу. Водночас ставка відсікання за 3-річним випуском є ситуативною і емітент скористався нею. Однак рівень ставок попиту вказує на бажання учасників аукціону отримати вищий рівень доходу, що неприйнятно для Мінфіну.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.