Державні облігації

Рефінансовано майже 90% погашень

За даними Міністерства фінансів, на учорашньому первинному розміщенні було залучено 3.7 млрд грн, 2.7 млрд з яких -- від облігацій номінованих у євро. Це дозволило рефінансувати майже 70% всіх виплат за ОВДП, що складають цього тижня 5.4 млрд грн. У загальному обсязі цих виплат переважають платежі за гривневими інструментами в обсязі 5.2 млрд грн, в т.ч. 4.3 млрд грн погашень.

Беручи до уваги обсяг погашень, вони були рефінансовані на 87%, що є досить високим рівнем з огляду на низьку активність первинних аукціонів у квітні. Але щоби залучити до бюджету зазначені обсяги, Міністерству довелося вчергове підвищити вартість гривневих запозичень, відійти від початкового плану і запропонувати облігації у євро.

За піврічними ОВДП попит не досягнув запропонованого обсягу, але навіть він не був задоволений уповні. Максимальна ставка у заявках досягала 17.5%, але Мінфін задовольнив лише ті з них, де ставка дохідності не перевищувала 17.2%, аналогічно минулому тижню. Але середньозважена зросла на 7 б.п., до 17.2%.

Схожим чином склалось і розміщення річних (фактично 10-місячних) інструментів, за якими дохідності також досягали 17.5%, але незважаючи на те що ставка відсікання збереглася на попередньому рівні 17.0%, середньозважена також зросла -- на 4 б.п., до 16.99%.

Збільшилась вартість залучення коштів і за 5-річними облігаціями. Це булоперше успішне розміщення таких ОВДП після підвищення облікової ставки до 17%, тому і збільшення їх дохідності було також найсуттєвішим. Наприкінці лютого вони розміщувалися за ставкою 15.79%, а учора ставка відсікання зросла на 21 б.п. (до 16.0%) і середньозважена – на 18 б.п., до 15.97%.

Лише за облігаціями в євро ставки знизились порівняно з розміщенням у березні. Весь попит учора був заявлений за єдиним рівнем 4.0%, тож і ставка відсікання і середньозважена вартість запозичення були встановлені на рівні 4.0%. Тому порівняно з березнем ставка відсікання знизилася на 17 б.п., а середньозважена -- на 12 б.п.

Отже, використовуючи валютні облігації Мінфін досить успішно рефінансував значну частину боргових виплат, успішно пройшовши пікове навантаження квітня. Найближчі тижні боргове навантаження буде невеликим і подальший рух відсоткових ставок залежатиме від попиту та потреб бюджету у поточному фінансуванні, а не на боргові виплати.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.