Державні облігації

Мінфін розмістив 3-річні ОВДП

23 січня 2018 року Міністерство фінансів вперше з кінця жовтня 2017 року розмістило 3-річні облігації, встановивши за ними ставку купону на рівні 15.70%, аналогічно дохідності 2-річних інструментів, розміщених два тижні тому. Крім того, були розміщені 3-місячні та піврічні ОВДП з граничним рівнем дохідності у 16.00%, як і минулого тижня. Всього до бюджету було залучено понад 2.31 млрд грн.

Попит на 3-місячні облігації складався з восьми заявок, що були подані з рівнями дохідностей у діапазоні від 15.60% до 16.00%, і були задоволені у повному обсязі. При цьому, середньозважена знизилась до 15.89%, дохідності, близького до рівня першої половини грудня, ще до підвищення облікової ставки до 14.50%. Важливим є те, що значний обсяг попиту було заявлено з рівнем нижче 16.00%, що дає підстави очікувати, що впродовж кількох місяців вартість короткострокового ресурсу знизиться. І крива дохідностей може прийняти правильнішу форму. Заявки на піврічні облігації були подані з рівнем дохідності 16.00% і теж були повністю задоволені.

Попит на 3-річні ОВДП складався переважно із неконкурентних заявок, тому емітент прийняв рішення задовольнити конкурентну заявку з мінімальним рівнем дохідності та весь неконкурентний попит. Це рішення дозволило залучити 196.27 млн гривень, але встановило рівень дохідності за цим інструментом на первинному ринку вперше за три місяці.

Міністерство профінансувало бюджет у досить великому обсязі, але при цьому рівень дохідностей ОВДП практично вирівнявся і крива розташувалась у діапазоні 15.70-15.89% з піковим рівнем на піврічному терміні обігу. Тому наступного тижня, якщо Мінфін розміщуватиме 5-річні облігації, дохідність за ними може несуттєво відрізнятися від сьогоднішнього рівня за 3-річним інструментом, який вирівнявся із 2-річними ОВДП. Важливу роль відіграє і рішення НБУ щодо облікової ставки, яке він має прийняти вже у четвер.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.