Державні облігації

Ринок очікує на зміну ставок НБУ

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 23.04.2024 р. Аукціон зібрав 9.4 млрд грн попиту переважно на річні облігації, але й чималий - на дво- та трирічні ОВДП. Мінфін залучив до бюджету майже 7.6 млрд грн, знизивши ставки лише за річними облігаціями.

Загальний обсяг попиту на річні ОВДП склав 5.2 млрд грн, що майже удвічі більше, ніж Міністерство пропонувало до розміщення (3 млрд грн). Приблизно половина попиту була за неконкурентними заявками (задовольняються за середньозваженою ставкою), а в конкурентних заявках ставки були аналогічними до попереднього аукціону – у діапазоні 15.9%-16.2%. Однак емітент вирішив, що варто задовольнити весь неконкурентний попит і лише решту продати за конкурентними заявками, адже в задоволені потрапляли лише заявки зі ставками не вище 16%. Таким рішенням Мінфін знизив ставки відсікання та середньозважену ще на 10 б.п. до 16%.

Попит на дворічні ОВДП зріс більш ніж уп’ятеро, але ставки в заявках залишилися приблизно тими ж, що й на попередньому аукціоні. Водночас за трирічними паперами попит зменшився в обсязі й теж залишився приблизно аналогічним за ставками, що й минулого вівторка. Тож Мінфіну довелося б відхилити більшість заявок, щоб знизити ставки й за цими двома паперами. Тому емітент задовольнив усі заявки й зберіг ставки на рівні 17% та 18.3% за дворічними та трирічними ОВДП відповідно.

Інвестори очікують, що НБУ може знову знизити облікову ставку та ставки за депозитними сертифікатами, тож намагаються придбати побільше облігацій за поточним рівнем ставок. Тому в ці кілька тижнів попит залишався чималим, але з мінімальними можливостями для Мінфіну знижувати ставки за ОВДП. Уже наступного вівторка ми можемо побачити подальше зниження ставок за всіма гривневими інструментами, але більш агресивне за річними облігаціями та значно повільніше за дво- та трирічними ОВДП.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень