Державні облігації

Попит на ОВДП зберігається великим

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 12.09.2023 р. Міністерство фінансів учора отримало на аукціон попит, майже аналогічний до попереднього розміщення. Запозичення зросли більше ніж удвічі порівняно з минулим тижнем.

Відновився інтерес інвесторів до річних облігацій, які минулого тижня не отримали жодної заявки. Попит учора був не великим, на 823 млн грн у шести заявках. Але одна з заявок на 350 млн грн потребувала підвищення ставки відсікання на 10 б.п., тож була відхилена. Відповідно Мінфін розмістив облігацій на 473 млн грн за номіналом за ставкою 17.8% і залучив 495 млн грн.

Військові ОВДП з погашенням у червні 2025 року Мінфін знову планував розмістити на 4 млрд грн (за номіналом). Ці папери знову отримали значно більший попит, ніж була пропозиція: загальний обсяг 27 заявок склав 5.9 млрд грн. Але цього разу попит був більш одностайним: мінімальна ставка в заявках залишилася 18.15%, а от максимальна вже була аналогічною до ставки відсікання минулого аукціону. Тож у підсумку Мінфін задовольнив усі заявки, але неконкурентні заявки за ставкою 18.34% (на 3 б.п. вище) і частково в межах ліміту (1.2 млрд грн для неконкурентних заявок), конкурентні - зі ставками, нижче максимальної, повністю, а конкурентні з максимальною ставкою – частково в межах залишку пропорційно до розміру заявки.

Не спрацювало знову обмеження на резервні облігації. Попит майже на 1/5 був меншим за пропозицію, і лише невелика його частина була зі ставками, нижче максимальної. Тож Мінфін задовольнив увесь конкурентний попит за ставками у заявках, а неконкурентний – за ставкою 19.19%, як і минулого тижня.

Напередодні великої виплати за валютними ОВДП у доларах США Мінфін розмістив невеликий обсяг валютних облігацій. Новий випуск номінованих у доларах річних військових облігацій був запропонований в обсязі $150 млн (номінальна вартість). Значного ажіотажу за ними не було: попит склав $202.7 млн, що на третину більше пропозиції. Ставки в конкурентних заявках були більш одностайними, ніж на попередньому розміщенні доларових паперів наприкінці липня – від 4.64% до 4.8%. Тож усі вони були задоволені за тим же принципом, що й за гривневими військовими ОВДП.

Загалом Міністерство фінансів отримало майже 14.3 млрд грн, з яких 9 млрд грн у гривні. Це значно більше, ніж минулого тижня, а додатково отримані валютні кошти необхідні для рефінансування завтрашніх погашень. Водночас цей попит міг бути більшим за рахунок хвилі інтересу нерезидентів до гривневих військових облігацій, які дозволять репатріювати купон у грудні та під впливом очікувань подальшого зниження облікової ставки НБУ на завтрашньому засіданні правління НБУ.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень