Державні облігації

Пошук компромісу триває

Черговий первинний аукціон завершується незмінністю відсоткових ставок, за якими Міністерство фінансів задовольняє попит, -- і незначними надходженнями до бюджету від ОВДП. При цьому обсяг попиту скорочується, що наразі не може бути позитивним явищем для Мінфіну напередодні значних виплат за валютними інструментами.

Найцікавішим у вчорашньому аукціоні є застосування Мінфіном, чи не вперше, права встановити ставку, за якою будуть задоволені неконкурентні заявки за відсутності конкурентних. Саме за такою процедурою було встановлено ставку за двома випусками. Так, за піврічними облігаціями ставку було визначено на рівні інших на короткому кінці кривої, а за облігаціями в євро – на рівні останнього розміщення цього ж випуску у травні поточного року.

Загалом попит на гривневі ОВДП скоротився більше ніж удесятеро, до 150 млн грн. Як результат, була задоволена лише п’ята його частина, а бюджет отримав 26.7 млн грн надходжень. Це у шість раз менше, ніж минулого тижня та у п’ять – ніж два тижні тому. Але це більше, ніж у два перші тижні вересня. Усього за вересень бюджет отримав 350 млн грн від гривневих ОВДП, тоді як сплачено було 4.7 млрд грн у рахунок погашення та обслуговування гривневого боргу.

Подібна, але дещо краща ситуація склалася з валютним боргом. Сплативши $103 млн за валютними ОВДП, з початку місяця було залучено понад $47 млн та 1.3 млн євро. Тобто майже половину виплат було рефінансовано. У тому числі учора Мінфін не змінив відсоткові ставки та залучив до бюджету зазначені кошти у євро і $20.1 млн.

Тож учасники ринку все менше очікують, що Мінфін піде їм назустріч і підвищить ставки на короткому кінці кривої. Тому за більшістю з запропонованих облігацій первинні дилери просто купують критично необхідні обсяги собі або клієнтам і вже навіть не подають у більшості випадків заявки із вищим рівнем, ніж бажає емітент. Таким чином наступні кілька тижнів Мінфіну доведеться витрачати акумульовані на ЄКР кошти на виплати понад 8 млрд грн за внутрішнім гривневим боргом, а також готуватися до виплати у другій половині жовтня $528 млн та 215 млн євро, -- адже і попит і залучення залишаються на низькому рівні, який не дозволяє розраховувати на рефінансування цих виплат.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.