Державні облігації

Мінфін зберігає ставки

Після залучення у вівторок лише одного мільярда гривень, Міністерство фінансів вирішило провести додаткове розміщення ОВДП у четвер, на якому були запропоновані два випуски гривневих облігацій з термінами обігу три та шість місяців. Це дозволило залучити додаткові кошти до бюджету, при цьому не змінюючи вартість залучення. А враховуючи терміни обігу – можна навіть вважати, що вартість залучених коштів трохи зменшилась.

Попит на аукціоні досягав 2.3 млрд грн і переважно був заявлений на 3-місячні інструменти, тоді як на піврічні попит склав лише 101 млн. Дохідності у заявках досягали 18.5% за 3-місячними та 18.1% за піврічними облігаціями. Проте емітент вирішив задовольняти лише ті, що не перевищували 18% – рівень відсікання за 3-місячними та піврічними інструментами на цьому та минулому тижні. Тож за 3-місячними ОВДП було задоволено п’ять з 11 заявок на суму 2.14 млрд грн і дві з чотирьох заявок за піврічними облігаціями на суму 81 млн грн (за номінальною вартістю). У підсумку, до бюджету було залучено 2.1 млрд грн.

Позаплановий аукціон міг привернути додаткову увагу банків через запровадження саме з учорашнього дня зміни розрахунку нормативу миттєвої ліквідності, адже відтепер у ньому враховуються ОВДП з терміном обігу до шести місяців. Залучені кошти посприяють виконанню бюджету у найближчі дні до початку періоду сплати квартальних податків, які, як і в травні, мають дозволити суттєво покращити виконання бюджету за доходами.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.