Державні облігації

Попит ділиться між валютами

Минулого тижня Міністерство фінансів несуттєво змінило дохідності облігацій, залучивши понад 20 млрд грн, але основну частину коштів було залучено від валютних ОВДП. Найближчим часом Міністерство планує залучати кошти від гривневих інструментів.

Минулого тижня учасникам розміщення пропонувалось купувати чотири випуски гривневих облігацій та три -- номінованих у доларі США. Усі вони отримали заявки, проте лише 5-річні ОВДП не було розміщено через відсутність конкурентних заявок.

За 3-місячними інструментами ставка відсікання не змінилася, залишившись на рівні 17.44%, але середньозважена знизилася на 11 б.п., до 17.33%. Повернувшись до обмеження 0.50 млрд грн Мінфін залучив від цих облігацій лише 0.48 млрд.

А от за 9-місячними ОВДП Мінфін продовжив підвищувати ставку відсікання, цього разу встановивши її на рівні 17.30%, що на 20 б.п. вище, ніж минулого тижня. Середньозважена ставка розміщення підвищилась до 17.30%. Це дозволило залучити до бюджету 2.19 млрд грн, найбільший обсяг за таким інструментом з початку року, або понад третину всіх залучених коштів за 9-місячними гривневими облігаціями.

Щодо валютних ОВДП, то попит на них склав 0.66 млрд доларів США, дохідності були в межах 5.00-5.50% і лише незначна частина попиту була відхилена. Бюджет отримав 0.67 млрд доларів і переважна частина цих коштів була залучена за облігаціями з погашенням у жовтні цього року (0.39 млрд дол).

Свої портфелі минулого тижня змінили усі учасники ринку. Нерезиденти отримали погашення валютних ОВДП та несуттєво збільшили портфель гривневих облігацій. Найбільше наростили свій портфель банки, які рефінансували виплати за валютними інструментами і придбали нових на майже 2 млрд грн. А от небанківські установи хоч і несуттєво зменшили свій портфель, проте змінили його структуру на користь гривневих ОВДП.

А от приватні особи збільшили вкладення за усіма видами облігацій. На 0.04 млрд грн -- у гривневі інструменти, на 0.10 млрд грн -- у доларові та 0.02 млрд грн -- в ОВДП, номіновані в євро.

Погляд ICU: Мінфін забезпечив рефінансування валютних виплат майже у повному обсязі та залучив до бюджету додатковий гривневий ресурс. У найближчі два місяці розміщення валютних облігацій не планується, а Міністерство прагнутиме залучати більше коштів з поверненням восени або вже у наступні роки. Для цього пропозиція 3-місячних інструментів планується раз на два тижні, а 9-місячні ОВДП у квітні розміщувати не планується. Упродовж квітня потрібно сплатити за гривневими облігаціями понад 10 млрд грн, рефінансування яких за поточними рівнями ставок може бути досить складним завданням.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.