Державні облігації

Крива дохідності переважно незмінна

На первинному аукціоні попит знову концентрувався на 3-місячних ОВДП, за якими минулого тижня Міністерство фінансів підвищило ставку відсікання до 17.50%, найвищого рівня кривої первинного ринку. Але основні надходження до бюджету дали облігації з терміном погашення через рік та два.

Традиційно для останніх кількох тижнів Мінфін встановлює обмеження на обсяг розміщення 3-місячних та піврічних інструментів на рівні 500 млн грн. Саме тому за 3-місячними облігаціями було задоволено 10 з 11 заявок, які склали тільки половину попиту у грошовому вимірі. Відсоткові ставки у заявках за 3-місячними ОВДП були у діапазоні 17.30-18.00%, але повністю було відхилено лише заявку із максимальним рівнем ставки, і повністю було задоволено лише заявки нижче ставки відсікання. Решту заявок було задоволено частково в межах запропонованого обсягу.

За іншими облігаціями попит був значно меншим і Мінфін віддав перевагу лише тій частині, що не перевищувала ставки відсікання минулого аукціону. За інструментами від шести до 12 місяців ставка відсікання була встановлена на рівні 17.00% і під неї вирівнялась і середньозважена ставка. І якщо за річними ОВДП було задоволено весь попит, то за двома іншими з короткострокових облігацій більша частина попиту була відхилена, щоб зберегти ставки незмінними.

Лише за 2-річними облігаціями ставка відсікання була знижена. Із двох конкурентних заявок, що були подані з дохідностями 16.10% та 17.00%, емітент обрав одну з найнижчою дохідністю та за цим же рівнем задовольнив і неконкурентну заявку, яка склала 90% задоволеного попиту.

Отже, Міністерство фінансів відмовилось від понад 0.50 млрд грн потенційних надходжень до бюджету для втримання кривої на вже зафіксованому рівні. З огляду на зміну відсоткових ставок у заявках такий крок є дещо запізнілим і був би доцільнішим минулого тижня, коли криву відсоткових ставок можна було зберегти на рівні не вище облікової на всій її довжині.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.