Державні облігації

Обсяги запозичень скорочуються

Попри значні обсяги виплат, що мають бути здійснені завтра (понад 5.6 млрд грн), з яких за нашими оцінками не на користь НБУ піде більше 4.6 млрд грн, -- попит на первинному аукціоні сьогодні склав лише трохи більше півтора мільярди гривень. Як і прогнозувалося, значна частина отримувачів виплат не брала участі у новому розміщенні, очікуючи на рішення щодо облікової ставки, яке має бути прийняте у четвер. Тому до бюджету завтра буде спрямовано усього лиш 0.99 млрд грн, або майже на 0.19 млрд менше ніж за результатами минулого аукціону.

Як і у попередні два тижні, переважна частина попиту (0.75 млрд грн) було подано на 3-місячні ОВДП і дві третини цього попиту було задоволено в рамках встановленого обмеження у розмірі 0.50 млрд. Максимальна відсоткова ставка була заявлена в одній заявці на рівні 18.00%, але у встановлений ліміт потрапили лише заявки зі ставками 16.00% та неконкурентний попит, який становив майже четверту частину від акцептованого.

Піврічні облігації отримали сім заявок на суму вдвічі меншу від запропонованої до розміщення, лише 0.23 млрд грн зі ставками 16.40-16.50%, з яких було задоволено чотири заявки на суму 0.21 млрд за номіналом. При цьому емітент знизив ставку відсікання на 5 б.п., а середньозважену -- підвищив на 3 б.п., до 16.45% та 16.40% відповідно. Варто зазначити, що неконкурентний попит на ці інструменти становив більше половини, і був повністю задоволений за середньозваженою ставкою в обсязі 0.12 млрд грн за номіналом.

За схожим сценарієм склалось і розміщення 5-річних облігацій.

Неконкурентний попит становив трохи менше половини від усього, 0.15 млрд грн з 0.38 млрд усіх заявок. Мінфін задовольнив лише конкурентні заявки за ставкою 15.79% та весь неконкурентний попит, відхиливши дві з шести заявок зі ставками вище ставки відсікання до 16.25%. Фактично ставку відсікання та середньозважену було знижено лише на один базисний пункт, до рівня ставок за 3-річним інструментом, розміщеним на минулому тижні.

Найменший попит та незначні надходження до бюджету дали 9-місячні ОВДП. На цей інструмент було подано чотири заявки на суму 0.17 млрд грн зі ставками 16.50-16.90%, але задоволено лише дві з них за 16.50%, аналогічно аукціону два тижні тому. Було розміщено лише 0.03 млрд цих облігацій.

Отже обсяги попиту, що може бути задоволений Мінфіном за відсотковими ставками не вище попередніх розміщень, -- скорочуються. А частка неконкурентних заявок зростає (частка неконкурентного попиту у задоволених заявках склала більше 38%, тоді як на минулому тижні – лише 13.9%). Значна частина власників ОВДП, які погашаються у середу, прийняла рішення не поспішати вкладатися у нові облігації, а ті хто мав необхідність реінвестувати кошти до кінця місяця, -- віддав перевагу неконкурентним заявкам щоби ґарантовано придбати необхідний обсяг. У підсумку, відсоткові ставки змінилися несуттєво і ринок очікуватиме рішення НБУ щодо облікової ставки та вже наступного тижня обсяги попиту можуть зрости. Рівні відсоткових ставок у попиті будуть переважно залежати від рівня облікової, і в разі її підвищення – зростуть щонайменше на 20-50 б.п.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.