Державні облігації

Обсяги зростають, ставки незмінні

Сьогодні Міністерство фінансів відмовилося задовольняти попит на 2-річні та 3-річні ОВДП через високі (на думку Мінфіну) ставки за ними. Але це не завадило залучити майже 5.24 млрд гривень до бюджету, що на 1.61 млрд більше, ніж за гривневими ОВДП минулого тижня. При цьому, ставки відсікання за облігаціями з терміном обігу до одного року залишились незмінними.

Загалом попит не дуже відрізнявся від минулого тижня, однак його обсяг скоротився до 6.43 млрд, тобто до 80% від минулотижневого попиту на гривневі облігації. А максимальні ставки у заявках знизились з 17.00-17.95% до єдиного рівня у 17.00% за облігаціями до одного року, та до 16.50% -- за більш довгими ОВДП.

На 3-місячні та піврічні інструменти було подано 13 заявок у сумі 2.27 млрд грн з дохідностями 16.5-17.0%, з яких було задоволено дев’ять, за ставкою 16.5%, -- у т.ч. і неконкурентний попит у сумі 0.59 млрд грн. А на піврічні попит склав 2.56 млрд грн у 16 заявках з дохідностями у такому ж діапазоні. Мінфін задовольнив 12 з них за ставкою 16.5% на суму 2.38 млрд грн, але частка неконкурентних заявок була більшою і становила 0.86 млрд грн, тобто 36% від задоволеного попиту.

Лише за 9-місячними облігаціями середньозважена відрізнялася від ставки відсікання, але всього лиш на 2 б.п. Попит на ці ОВДП був заявлений значно менший, у сумі 1.07 млрд грн, і діапазон ставок був ширшим -- від 16.47 до 17.00%. Але конкурентний попит зосередився переважно на рівні 16.5% і нижче, адже задовольнивши попит, що не перевищував 16.5%, середньозважену ставку було встановлено на рівні 16.48%. Варто зазначити, що 40% попиту на ці інструменти було у неконкурентних заявках.

Найменший попит з успішних розміщень був на річні облігації, які зібрали лише 0.19 млрд грн попиту, а задоволено було менше половини, хоч і в чотирьох заявках з п’яти. Ставку відсікання було встановлено на рівні минулого аукціону.

Попит на 2- і 3-річні ОВДП був невеликим, 0.10 та 0.23 млрд грн відповідно. Максимальна дохідність сконцентрувалася на рівні 16.50%, а мінімальна за 3-річними – на 16.00%. Однак ці рівні виявились неприйнятними для таких обсягів запозичень, і попит було відхилено у повному обсязі.

Отже, аукціон пройшов досить очікувано, з незмінними рівнями ставок відсікання. Однак імовірно, що левова частка задоволеного попиту належала нерезидентам, які дуже суттєво активізувались після підвищення облікової. При цьому, найімовірніше, що вони зосереджують свій попит на короткострокових ОВДП з термінами погашення не пізніше жовтня цього року, очікуючи в цей період дещо сильнішу гривню для отримання додаткового доходу за рахунок курсу. Це може створити певні проблеми з рефінансуванням виплат у квітні та липні, коли погашатимуться інструменти, випущені останнім часом. Адже загальний розмір за кожним з випусків ОВДП з погашенням у квітні та липні перевищив 4.3 млрд грн.

Наступного тижня Мінфін може не пропонувати 2-річні облігації, – оскільки попит на них незначний і з доволі високим рівнем ставок, – а натомість зосередиться на короткострокових інструментах, до одного року. Рівні ставок у заявках навряд чи суттєво зміняться, і найімовірніше, що ставки відсікання залишатимуться в діапазоні 16.4-16.5%. А попит з боку нерезидентів зберігатиметься і надалі, однак обсяг може поступово зменшуватися через поступове укріплення гривні.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.