Державні облігації

Відсоткові ставки продовжують зростати

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 23.11.2021 р. За відсутності погашень цього тижня, Міністерство фінансів залучило 4.4 млрд грн нових коштів, але для цього довелося підвищувати ставки навіть за тими випусками облігацій, що отримали невеликий попит.

Так, якщо раніше емітент намагався утримуватися від підвищення вартості запозичень, коли попит був меншим за 1-2 млрд грн, то учора ставки були підвищені уже заради кількох сотень мільйонів. Єдиний випуск облігацій, за яким попит був відхилений повністю – це п’ятирічні папери, що отримали вісім заявок на суму лише 13 млн грн і ставкою аж 13% річних.

Найбільше було підвищено ставку за найкоротшими (так званими "тримісячними") ОВДП з погашенням у лютому наступного року -- і відразу ж на 50 б.п., при попиті 153 млн грн за номінальною вартістю. А от за 14-місячними та дворічними інструментами ставки не змінилися, хоча цього разу тут і не було бажаючих отримати вищу ставку.

Учорашні рішення Мінфіну можуть відображати підвищену потребу у коштах для бюджету, і необхідність збільшення запозичень порівняно із попередніми місяцями. А от підвищення ставок для невеликих обсягів може спонукати інвесторів до ще агресивнішої поведінки на аукціонах, але не факт, що на збільшення вартості залучень буде отримано згоду від емітента. Хоча з іншого боку, ослаблення гривні та вищі ставки можуть знову привернути до ОВДП увагу нерезидентів. Щоправда, тут найбільше відіграватиме роль безпекова ситуація у країні і довкола неї.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень