Державні облігації

Обсяги залучень зростають

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 28.09.2021 р. Ще трохи підвищивши ставки Міністерство фінансів залучило учора майже 7 млрд грн, але навіть цією сумою задовольнило не весь отриманий попит.

Звичайно, що збільшити залучення без більшого попиту було би неможливим, і учора загалом попит склав понад 7.4 млрд грн, а відхилено було лише невелику його частину – 0.3 млрд. Усе таки не всі рівні ставок у заявках задовольнили емітента, зокрема за дво- та трирічними паперами.

Найкоротшим випуском учора були 11-місячні ОВДП, за якими попит був майже одностайним, переважно зі ставками 11.5%. Щоправда, невелика частина була за ставкою 11.49%, але вона навіть не вплинула на середньозважену ставку цього розміщення.

Також дуже одностайними були задоволені Мінфіном заявки за трирічними інструментами. Ставка відсікання залишилася на рівні 12.49%, а от середньозважена трошки знизилася, але лише на 2 б.п., до 12.47%.

А от решта облігацій, що розміщувалися учора, отримали вищі ставки.

Зокрема, продовжили зростання ставки як за інструментами з погашенням у листопаді 2022 року, так і роком пізніше. До прикладу, за 14-місячним випуском ставка відсікання піднялася ще на 10 б.п., до 11.6%, а середньозважена – на 11 б.п., до 11.58%. А от за дворічними ОВДП зростання ставок уповільнилося: ставка відсікання підвищилася на 6 б.п., до 11.40%, а середньозважена – на 5 б.п., до 12.39%.

Найбільше зросла ставка за 6-річними облігаціями, але вони минулого разу розміщувалися аж місяць тому і, ймовірно, йшлося про відтермінований попит також. Ставка відсікання за ними зросла одразу на 29 б.п., а середньозважена – на 26 б.п., до 13.04% та 13.01% відповідно.

Таким чином завдяки дорожчому, -- але потужнішому, -- попиту Міністерство фінансів змогло залучити одразу майже 7 млрд грн, що майже утричі більше ніж від розміщення гривневих ОВДП минулого тижня. Але при цьому такий обсяг запозичень дозволив рефінансувати лиш трохи більше половини сьогоднішніх погашень. Хоча, звичайно ж, загалом чисте гривневе фінансування бюджету з початку року навіть покращилося порівняно з підсумками восьми місяців.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень