Державні облігації

Обсяги позик зростають

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 27.04.2021 р. Підвищення ставок минулого тижня дало свої результати і попит на гривневі ОВДП продовжив зростати, а з ним обсяги залучених коштів. Загалом бюджет учора поповнився майже на 10.6 млрд грн, переважно у національній валюті.

Відсоткові ставки за піврічними паперами очікувано зросли до 9%, хоча Міністерство фінансів відхилило переважну частину попиту. Емітент задовольнив тільки конкурентні заявки зі ставками не вище 9% і неконкурентний попит. Хоч мінімальна ставка у заявках і була 8.75%, на середньозважений рівень ставки вона не вплинула.

Продовжила зростати ставка за річними ОВДП, але і термін обігу цього разу збільшився майже на два місяці, що загалом було варте зростання на 5 б.п. у порівнянні з минулим тижнем. Тим паче, що саме ці облігації і отримали найбільше попиту та принесли бюджету більше половини всіх залучених коштів.

А от півторарічні інструменти були розміщені за тою ж ставкою, що і минулого тижня. Але якщо на минулому аукціоні попит був лише на 2.5 млн грн у двох заявках, то вже учора заявок було дев'ять, і на суму майже 1.2 млрд грн. Тож новий рівень ставки виявився вже досить прийнятним.

Очікувано зросли рівні за дво- та трирічними ОВДП, які розміщувалися вперше після підвищення облікової ставки НБУ, як і згадані раніше піврічні облігації. За ними ставки відсікання збільшилися на 20 та 25 б.п., до 12% та 12.3%. Але частина інвесторів була готова купувати їх і за нижчими ставками, і навіть у досить великих обсягах. Адже середньозважені ставки підросли трошки менше, на 16 та 23 б.п., до 11.96% та 12.28%.

А от валютні інструменти знову не викликали особливого попиту. Кількість заявок була великою, 32 заявки на облігації у доларах США та 17 на облігації у євро, але обсяги -- лише $21.5 млн та 41.8 млн євро відповідно.

Тож загалом ставки за ОВДП на первинному ринку підвищилися, зростання склало 20-40 б.п. (крім найкоротших термінів обігу), що є досить стриманою реакцією на підняття облікової ставки НБУ на 100 б.п.

Це, вочевидь, тому що ставки за цими паперами переважно були значно вищими за облікову, тобто вони і раніше давали хорошу премію до неї. Але найбільш важливим є те, що таке підвищення створило можливість значно збільшити обсяги залучення на внутрішньому ринку після кількох тижнів із мінімальними запозиченнями, особливо у гривні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень