Державні облігації

Терміни позик зростають, але й ціна теж

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 08.12.2020 р. На учорашньому аукціоні вперше з лютого Міністерство фінансів розмістило 4-річні облігації. І на досить велику суму, що склала більше ніж чверть від усіх залучень у національній валюті. Але підвищити ставки довелося фактично за всіма випусками. І доволі суттєво.

Усього Мінфін залучив учора майже 16 млрд грн, але більш ніж третина цих коштів була отримана від розміщення валютних ОВДП. Цього разу емітент розмістив номіновані у доларах США інструменти з погашенням у жовтні наступного року на $204 млн, або 5.7 млрд грн. Хоча тут теж довелося продовжувати підвищувати ставки. Цього разу ставка відсікання зросла на 30 б.п., до 3.8%, а середньозважена - на 29 б.п., до 3.79%.

Найменше піднімати вартість позики довелося за 3-місячними облігаціями, де ставка відсікання не змінилася та залишилася на рівні 10%, а от середньозважена зросла на 11 б.п., до 10%. Цей випуск був найбільш затребуваний учасниками аукціону, попит складав майже 5 млрд грн за номіналом, хоч і був частково відхилений.

Уже досить звичним стало підвищення ставок за іншими (крім 4-річних паперів) випусками - на 25-50 б.п.

4-річні ОВДП Мінфін пропонував востаннє ще у лютому, до початку карантинних заходів в Україні. Тож, відповідно, і ринкові умови за цей час теж дуже змінилися. Попит був досить великим, 2.7 млрд грн за номіналом у 28 заявках, і емітент прийняв рішення задовольнити більшість з них. Лише дві заявки, які сягали ставками 13% річних, були відхилені, адже становили менше 10% усього попиту.

За цим випуском ставки довелося підвищити дуже відчутно, на 216 б.п. за рівнем максимальної задоволеної ставки і на 205 б.п. - за рівнем середньозваженої. Хоч якщо порівнювати із 3-річними паперами, то ставка відсікання встановлена на 25 б.п. вище, а середньозважена - на 15 б.п. вище, на рівні 12.25% та 12.04% відповідно.

Настільки активний аукціон дає Міністерству фінансів надію профінансувати бюджет до кінця року ще принаймні на 30 млрд грн. І чималу частку знову можуть принести валютні ОВДП, оскільки їх цього місяця погашається на майже $400 млн, а рефінансовано наразі лише половину цих виплат. А от за гривневими інструментами попит може бути менш активним і буде залежати від бажання та можливості банків скористатися кредитами рефінансування НБУ. Тому що погашень гривневих ОВДП у грудні не так і багато, лише 10 млрд грн наступного тижня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень