Державні облігації

Підвищення ставок не допомогло

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 17.11.2020 р. Цього тижня Міністерство фінансів знову підвищило відсоткові ставки за ОВДП, але це не допомогло збільшити залучення коштів до бюджету. Обсяг учорашніх залучень склав лише 2.5 млрд грн після майже 7.9 млрд тижнем раніше.

Мабуть, найбільше на такий результат вплинула відсутність серед запропонованих випусків облігацій найбільш короткострокових інструментів -- з терміном обігу від трьох до шести місяців. А решта випусків традиційно не користуються високим попитом серед інвесторів. Хоча треба зазначити, що він був трошки більшим, ніж на аналогічні випуски на попередніх розміщеннях.

Так, за річними ОВДП попит трохи збільшився, а ставки у частині конкурентних заявок відповідали ставці відсікання минулого аукціону. З 18 заявок Мінфін задовольнив 11 і всі задоволені конкурентні заявки були на рівні 10.5%, який цього разу виявився мінімальним.

Майже утричі зріс попит за 3-річними інструментами, але навіть з цим зростанням він був менше за півмільярда гривень. Щоправда, разом з обсягом піднялися і ставки у заявках. Одразу на 15 б.п., до 11.1%, збільшився рівень мінімальної ставки у попиті, -- тож саме він і став рівнем відсікання та середньозваженої ставки.

І вдруге поспіль було підвищено ставки за валютними ОВДП, хоча мінімальна і залишилася аналогічною ставці відсікання тиждень тому. Проте обсяг, вочевидь, був невеликим. Цього разу ставку відсікання встановлено на рівні 3.8%, що на 10 б.п. вище, ніж тижнем раніше. А от середньозважена зросла одразу на 15 б.п., до 3.77%, що свідчить про те, що попит зосередився переважно на рівні 3.8% і саме це і стало причиною цього рівня ставки для відсікання.

Таким чином, здорожчання запозичень триває, але попри це, чималі обсяги кредитів рефінансування, видані НБУ минулого тижня, не були спрямовані на придбання нових інструментів і фінансування бюджету. І саме тут могла зіграти свою роль відсутність найкоротших ОВДП, адже якраз вони найбільш цікаві банкам.

Проте залучення може покращитися наступного тижня, коли відбуватимуться погашення облігацій і частину коштів може бути реінвестувано у нові папери.

 

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень