Державні облігації

Ставки за ОВДП продовжують зростати

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 10.11.2020 р. Цього тижня Міністерство фінансів майже вчетверо збільшило залучення коштів від ОВДП, щоправда погодилося на підвищення ставок за усіма розміщеними випусками. Зростання ставок відбулося і за валютними облігаціями.

Проаналізуємо детально. Так, піврічні ОВДП попередній раз розміщувалися майже місяць тому і тоді до бюджету було залучено майже 2 млрд грн за ставкою 8% річних. Але за цей час відбулися неодноразові підвищення ставок за іншими інструментами. Тож учора попит був чималим, і дуже одностайним: три заявки на 5.5 млрд грн, де лише 150 млн було неконкурентного попиту, а ставки у конкурентній частині -- на рівні 9%, тобто на 100 б.п. вище, ніж місяць тому.

А от облігації з терміном обігу 12 місяців цікавили учасників розміщення значно менше. Хоч і було подано 15 заявок, обсяг попиту був меншим за півмільярда гривень. Мінімальна ставка розмістилася на рівні двотижневої давності, 10.3%, але обсяг попиту за таким рівнем був досить невеликим. Підвищення ставки до 10.5% дозволяло більш ніж удвічі збільшити обсяг розміщення, а середньозважена склала 10.42%.

Водночас, попит на дворічні облігації був ще меншим, а мінімальна ставка склала аж 11.5%, тож весь попит було відхилено.

Не оминуло цього разу підвищення ставок і валютні ОВДП. Мінімальна ставка зросла на 10 б.п., до 3.6%, а от максимальна була на рівні 4.5%. Тож Мінфін задовольнив ту частину попиту, яка була подана за ставками не вище 3.7%, а середньозважена ставка зросла на 12 б.п., до 3.62%.

Таким чином, крива дохідностей продовжує поступово зміщуватися все вище. І від учорашнього дня -- і за валютними ОВДП теж. Учасники ринку закладають усе більший спред у ставках за гривневими інструментами -- на випадок підвищення облікової ставки НБУ. А потреба у фінансуванні бюджету спонукає Міністерство фінансів усе більше йти назустріч попиту, підвищуючи ставки. Але відбувається це переважно там, де обсяг попиту дійсно сприяє покращенню фінансуванню бюджету. Однак це піднімає і вартість нових запозичень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень