Державні облігації

Обсяги позик скоротилися

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 25.08.2020 р. Учора Міністерство фінансів відмовилося задовольнити майже весь попит на гривневі облігації, чим зберегло відсоткові ставки незмінними, але залучило до бюджету лише 894 млн грн. Левову частку коштів знову забезпечили валютні інструменти, цього разу на суму $29.8 млн тобто 816 млн грн.

Придбати гривневі ОВДП з погашенням у грудні було аж чотири охочих учасники, проте лише один з них подав заявку за рівнем дохідності минулого аукціону - 7% річних. Ще два учасники -- зі ставками вище цього рівня. Тож емітент відмовився задовольняти решту конкурентних заявок і розмістив лише 80.2 млн грн облігацій за номіналом, з яких 11.2 млн -- за неконкурентною заявкою. Тому фактично із 1.2 млрд грн попиту було відхилено майже весь обсяг.

Водночас за валютними ОВДП було відхилено лише дві заявки із досить невеликим обсягом у $0.9 млн, а розміщено було $29.4 млн за номіналом, де більше половини -- неконкурентного попиту. І тут теж емітент не захотів підвищити відсоткові ставки. Ставка відсікання залишилася незмінною у порівнянні з аналогічним терміном обігу, розміщеним у лютому цього року. Хоча мусимо відзначити, що середньозважена ставка зросла на 11 б.п., до 3.5%, рівня аналогічного до ставки відсікання.

Таким чином до бюджету вдалося залучити лише невеликий обсяг коштів. Попит не був активним, оскільки цього тижня банкам ще потрібно забезпечити сплату щомісячних податкових платежів. А виплати основної суми боргу у серпні вже не відбуватимуться, тож рефінансувати нема що. Тому низька активність доволі логічна і певна активізація може відбутися вже у вересні, коли Мінфін потребуватиме поповнення рахунків після чималих виплат, а інвестори отримуватимуть нові виплати у гривні, що можуть бути частково реінвестовані у нові інструменти.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень