Державні облігації

Попит зріс удвічі, залучення - ще більше

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 23.06.2020 р. Ринок та Міністерство фінансів усе частіше знаходять компроміси і це дозволяє все краще фінансувати дефіцит бюджету - і не за такою вже і високою ціною. Дохідності гривневих ОВДП з терміном обігу до одного року опустилися нижче 10%, і з часом до цього ж рівня можуть прийти і більш тривалі терміни обігу.

Найкоротші випуски із традиційно обмеженим обсягом пропозиції очікувано отримали чималий попит, адже тиждень тому емітент задовольнив лише менше третини обсягу заявок. І майже весь відхилений обсяг минулотижневого попиту вже був заявлений учора. Звісно, що всі 2 млрд грн попиту при пропозиції удвічі меншій задовольнити було неможливо, тому до задоволених потрапили тільки найдешевші заявки.

Ставки і відсікання і середньозважену за 3-місячним випуском знизили на 26 б.п., до 7.24%, вочевидь задовольнивши одну конкурентну і дві неконкурентні заявки. А от за піврічним випуском до задоволених потрапило вже більше конкурентних заявок, тому ставка відсікання знизилася на 26 б.п., до 7.74%, а середньозважена - одразу на 29 б.п., до 7.71%.

Найбільше знизилися ставки за 9- та 11-місячним випусками, адже вони востаннє розміщувалися напередодні перегляду облікової НБУ. Тож у попиті рух ставок був чималим: максимальні ставки за цими двома випусками впали на 79-85 б.п., а мінімальні - на 93-100 б.п. Відповідно і встановлений Мінфіном максимальний рівень ставок був зрізаний ще радикальніше. Зокрема, за 9-місячним випуском ставка відсікання знизилася на 125 б.п., а середньозважена - на 120 б.п., аж до 9.5% обидві.

А от за 11-місячним рішення було більш стриманим через обсяг попиту, який склав половину від усіх заявок на аукціон і який Мінфін прагнув максимально задовольнити. Тому ставка відсікання була знижена на 109 б.п., а середньозважена на 100 б.п. до 9.7%.

Непоганий попит отримали і більш довгі терміни обігу, особливо 2-річні облігації. Тому і за ними емітент знизив ставки. За 2-річними ОВДП ставку відсікання було опущено на 20, а середньозважену - на 18 б.п. А от за 3-річними при зниженні ставки відсікання на 20, середньозважена опустилася на 29 б.п.

Загалом отримавши понад 8 млрд грн попиту, до бюджету вдалося учора залучити 6.2 млрд, і з них майже половину - терміном на 11 місяців, і ще більше мільярда гривень - строком на 2-3 роки. Тобто більшість позик уже будуть враховані у фінансування бюджету і дозволятимуть Уряду все більше виконувати свої видатки в необхідному обсязі. Або принаймні формувати достатній запас коштів для найближчих боргових виплат.

Можна констатувати доволі суттєвий попит на ОВДП навіть без великих боргових виплат - і навіть при досить різкому зниженні ліквідності у банківській системі минулої п'ятниці. Цей попит дозволяє емітенту доволі активно позичати і фінансувати бюджет. Вартість позик поступово прямує слідом за обліковою ставкою, і не виключено що і за довшими термінами обігу ставки поступово наблизяться до рівнів, що позначаються однією цифрою. Причому, це може відбутися вже напередодні чергового перегляду облікової ставки.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень