Державні облігації

Антикризовий аукціон

Після зміни Уряду та підвищення ризику поширення коронавірусу Міністерство фінансів учора вперше провело розміщення ОВДП. Емітент зміг залучити $71.6 млн, або 1.9 млрд грн. За поточних умов це досить непоганий результат.

Якщо порівнювати з розміщенням облігацій у доларах США у лютому, загальний обсяг попиту скоротився майже утричі та склав лише $78.8 млн за номінальною вартістю. Ставки у заявках досягали 9%, але три конкурентні заявки зі ставками дохідності вищими за встановлений рівень відсікання були досить невеликими, усього лиш $5.2 млн. Тому було задоволено тільки 13 з 16 заявок, на суму $73.6 млн, а оскільки облігації були дисконтними - залучено $71.6 млн.

Ставку відсікання Мінфін вирішив не змінювати, зберігши її на рівні 3.5% як і в лютому, але середньозважена зросла на 11 б.п., до 3.5%.

А от розміщення гривневих облігацій Міністерство навіть не оголошувало. Вочевидь попиту на них не було, або рівень відсоткових ставок у заявках міг бути вищим навіть за вторинний ринок. Тому пауза у розміщеннях гривневих інструментів триває і може продовжуватись і далі. Натомість будуть пропонуватися лише валютні інструменти.

У період кризових ситуацій нові позики можуть бути дуже невдалими, однак станом на сьогодні попит на валютні випуски зберігається, хоч і не є значним. Не сприяє збільшенню обсягів і відсутність виплат за такими облігаціями. Найближчі валютні виплати за ОВДП будуть аж у квітні, а до того розміщення валютних облігацій може залишатись малоактивним.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень