Державні облігації

Круте піке ставок триває

Вчорашній аукціон, - який відбувся фактично за два дні до перегляду облікової ставки та одразу ж після оголошення цифр по інфляції за листопад, - зустрів чималий попит і приніс для бюджету ще нижчу вартість залучених коштів.

Попит звично зосередився на ОВДП з довгими термінами обігу - 2.6 і 4 роки. Ці облігації отримали разом 13.4 млрд грн попиту, або майже 96% від цього показника на всі запропоновані терміни обігу. Найдовший 4-річний випуск отримав 81% від загального обсягу попиту - понад 11 млрд грн. Звісно, це не могло не посприяти зниженню ставок за більшістю випусків.

Попит на 5-місячні ОВДП був незначним і за досить високим рівнем ставок, тому його було відхилено повністю. А за 10-місячним інструментом емітент, схоже, обрав одну конкурентну заявку, і разом з нею задовольнив неконкурентний попит, залучивши до бюджету 226 млн грн. Ставки відсікання та середньозважену за цим випуском було знижено на 75 та 74 б.п. відповідно, порівняно з попереднім розміщенням цих облігацій місяць тому.

За ОВДП з терміном обігу неповні 3 роки було задоволено половину попиту, і порівняно з попереднім аукціоном, коли розміщувався 3-річний випуск у листопаді, ставку відсікання було знижено одразу на 107 б.п., до 12.05%, а середньозважену - на 106 б.п., до 12.01%.

Дещо менш радикально було знижено і ставки за 4-річними інструментами. Порівняно з минулим тижнем, коли розміщувались облігації з терміном обігу 3.5 роки, зниження за ставкою відсікання склало 80 б.п., а порівняно з аукціоном два тижні тому - на 94 б.п. Зниження середньозваженої ставки учора становило лише 71 б.п. Але це перше розміщення, на якому ставки опустилися нижче 12%, - рівня, якого за гривневими ОВДП не було останні чотири роки.

Значний попит та порівняно невеликий обсяг призводять до небаченого падіння ставок, яке значно випереджає зниження облікової ставки Національного банку. У поточній ситуації, з інфляцією на рівні 5.1% та значними очікуваннями щодо різкого зниження облікової Нацбанку, попит за такими рівнями ставок може бути виправданий, але згодом може призвести до збільшення ризиків у залученні необхідного фінансування бюджету.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень