Державні облігації

Попит зростає і тисне на ставки

Загальний попит на гривневі ОВДП продовжив зростати і перевищив 5 млрд грн. Однак через встановлені обмеження на обсяг розміщення значну частину було відхилено, що знову дозволило знизити відсоткові ставки.

Найкоротший випуск з погашенням на початку грудня цього року майже не користувався попитом, отримавши 14 заявок на 202.6 млн грн, що значно менше від запропонованого обсягу. Конкурентні заявки були з єдиним рівнем ставки 16%, що і було встановлено як ставку відсікання і середньозважену. Це на 25 і 24 б.п. відповідно нижче, ніж два тижні тому. Отже, задоволено було весь попит на цей випуск.

А от два інших інструменти придбали не усі і, вочевидь, не весь бажаний обсяг. 11-місячні і 3-річні ОВДП були запропоновані обсягом 500 млн та 2 млрд грн відповідно, як і на всіх розміщеннях починаючи з серпня. Тому тільки такий обсяг і було розміщено, хоча попит по цих облігаціях досягав 717 млн та 4.14 млрд грн відповідно.

Завдяки перевищенню попиту над пропозицією, за 11-місячними облігаціями було відхилено три заявки з вищими ставками, які досягали 15.48% річних. Як результат, ставку відсікання і середньозважену було встановлено на єдиному рівні -- 15.29%.

Водночас за 3-річними випусками було відхилено більше половини попиту. Ставки у заявках різнилися дуже суттєво, від 15.44% до 16%, але у задоволені потрапили лише ті, що не перевищували 15.7%. А от більшість задоволеного попиту була з нижчим рівнем, адже середньозважену ставку було встановлено на рівні 15.52%.

Результат цього аукціону свідчить, що тенденція до концентрації попиту на довших інструментах зберігається, і дає підстави очікувати чималий попит і наступного тижня. На наступний аукціон може переміститись і частина відхиленого сьогодні попиту. Він може розподілитися між 2-річними і 5-річними ОВДП, вочевидь з перевагою на користь 5-річних, обсяги розміщення яких емітент, найімовірніше, не буде обмежувати.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень