Державні облігації

Мінфін знайшов резерви

Позаплановий аукціон, який Міністерство фінансів очікувано провело учора із пропозицією лише валютних ОВДП, дозволив залучити майже $242 млн. Це забезпечить можливість здійснити валютні виплати, які припадають на жовтень.

Попит на 9-місячні облігації був досить невеликим (лише $254.3 млн за номіналом) і складався з шести заявок, з яких лише одна конкурентна мала ставку 7.5% і була відхилена, оскільки дозволяла збільшити обсяг запозичень орієнтовно усього лиш на $30 тис. Із задоволених заявок неконкурентний попит був незначним, усього лиш на 234 облігації, а конкурентні заявки, -- як і на попередніх розміщеннях, -- мали єдиний рівень дохідності у 7% річних.

Такий обсяг попиту у невеликій кількості заявок свідчить про те, що кінцевими інвесторами у ці інструменти виступали банки, при чому досить великі. Ймовірно, що використаний Мінфіном резерв сформувався через те, що розрахунки у доларах займають доволі багато часу і на момент подачі заявок у вівторок банки (чи їхні клієнти) ще не були переконані у тому, що на момент оплати за нові ОВДП вони отримають кошти від погашення на свої рахунки.

Додатковим чинником, який міг спонукати первинних дилерів та їхніх клієнтів взяти участь саме у цьому розміщенні, став той факт, що розміщення номінованих у доларах США облігацій планується аж у листопаді. Причому термін погашення там буде 1.2 роки, що може вже припасти аж на 2020 рік.

Отже, позаплановий аукціон дозволив повернути частину сплачених коштів, але навіть за умови рефінансування більшої частини виплат у євро він не дозволить сформувати достатній запас валюти для виплат у листопаді. Тому ми очікуємо нові зміни у графіку розміщень ОВДП з пропозицією розширеного переліку інструментів уже прямо з наступного тижня. Нові позапланові розміщення також не виключені.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.