Державні облігації

Ставки в крутому піке

Черговий аукціон з обмеженою пропозицію знову створив передумови для подальшого зниження ставок за ОВДП. Причому як за гривневими, так і за валютними інструментами.

Лише піврічні облігації не отримали попиту, більшого за пропозицію. Із п'яти заявок Мінфін задовольнив три, відхиливши попит лише на 13 млн грн. Це дозволило знизити ставки за цими інструментами на 155 б.п. порівняно з аукціоном місяць тому, коли такий термін обігу розміщувався попередній раз.

Менш агресивно було знижено ставки за 11-місячними ОВДП, адже вони розміщуються щотижня. Зменшення ставки відсікання склало 25 б.п., до 13.75%, а середньозваженої - на 26 б.п., до 13.74%. Попит перевищував пропозицію на 181 млн грн, що і посприяло зниженню ставок.

А от за 3-річними інструментами агресивний попит нерезидентів дозволив знизити ставку відсікання одразу на 205 б.п., до 13.12%. Обсяг попиту був майже учетверо більший за пропозицію, тому із 54 заявок 31 було відхилено, а серед задоволених частина учасників, найімовірніше, отримала тільки частину бажаного обсягу.

Подібно склалось і розміщення валютних ОВДП. Цей інструмент пропонується не часто, тому попит від вітчизняних інвесторів накопичився аж на $664 млн, що більш ніж удвічі перевищило пропозицію. Тому і тут ставки знизились одразу до 4.25% ставка відсікання та 4.02% - середньозважена.

Обмежена пропозиція і чималий попит зміщують відсоткові ставки до рівня, значно нижчого за облікову ставку НБУ. Такий попит свідчить про очікування подальшого зниження облікової та спонукає до перевкладання коштів у довші терміни обігу, що і спостерігається в обсязі попиту на такі інструменти. Тому наступного тижня, коли найдовшими з запропонованих Мінфіном стануть 2-річні ОВДП, попит, найімовірніше, буде не таким великим. Але наприкінці місяця, коли повернуться в пропозицію найдовші з доступних 4-річні інструменти, -- попит знову зросте і зосередиться саме на них.

 

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень