Державні облігації

Ставки за ОВДП обвалилися

Попит на ОВДП зріс і значно перевищив пропозицію облігацій від Міністерства фінансів. Це змусило емітента задовольнити лише частину попиту і значно знизити відсоткові ставки.

На аукціон було запропоновано 3- та 11-місячні випуски і 4-річний інструмент, - усі з обмеженням обсягу 300 млн, 500 млн та 2.5 млрд гривень відповідно. Саме такі обсяги за номінальною вартістю і було розміщено, а решту попиту із отриманих 13.9 млрд грн заявок - відхилено.

На придбання 3-місячних ОВДП було подано 13 заявок на загальну суму 707.7 млн грн, але три з них емітент відхилив, а решта десять могли бути задоволені частково. У результаті розміщеними виявилися лише 300 млн грн облігацій. При цьому ставки і відсікання, і середньозважена були знижені до 14.35%, на 105 б.п., що на 5 б.п. більше ніж нещодавнє зниження облікової ставки, яке відбулося невдовзі після попереднього розміщення аналогічного інструменту.

Подібно склалось і розміщення 11-місячних ОВДП. Із 708.8 млн грн попиту було задоволено лише 500 млн, але з усіх заявок, тож усі вони могли бути задоволені частково. Ставка відсікання знижена на 30 б.п., а середньозважена - на 27 б.п., адже попереднє розміщення відбулося минулого тижня. Якщо ж порівняти з розміщенням два тижні тому, то падіння склало 80 б.п.

Найбільший попит було отримано на 4-річні інструменти, які востаннє розміщувались у травні цього року. Попит на ці ОВДП у п'ять разів перевищив запропонований обсяг, та склав 12.5 млрд грн. Усього було отримано 78 заявок з дохідностями від 13.13% до 14.6%, але до обсягу що було задоволено потрапили лише неконкурентні заявки та конкурентні із рівнем дохідності не вище 13.38%. Середньозважена вартість позики склала 13.3%.

Враховуючи обсяг попиту та рівні запропонованих ставок, можна припустити, що більшість учасників розміщення були нерезидентами і саме вони відіграли ключову роль у зниженні ставок, особливо за 4-річними ОВДП. На найближчому аукціоні частина цього попиту може переорієнтуватися на розміщення 3-річного випуску, але більшість покупців буде зацікавлена у придбанні облігацій на вторинному ринку або буде очікувати наступного розміщення цих інструментів наприкінці місяця. Але до того часу дохідності можуть ще більше знизитися через збільшення конкуренції на аукціонах.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень