Державні облігації

Обсяг запозичень скоротився

Учора аукціон встановив антирекорд за обсягом попиту на ОВДП. Проте це не завадило Міністерству фінансів продовжити знижувати відсоткові ставки та відхилити частину заявок.

Усього попит склав 86.8 млн грн, що є найменшим обсягом цього року для гривневих облігацій. А от встановити такий рекорд за обсягом запозичень не вдалося, адже найменше гривневих коштів (41.9 млн грн) було залучено ще на початку року, тоді як учора запозичення склали 77.2 млн грн.

За 3-місячними та 2-річними ОВДП Мінфін відхилив по одній найдорожчій заявці, що дозволило знизити ставки за цими інструментами. За 3-місячними ставки і відсікання, і середньозважену було знижено на 25 б.п., - до 15.75%. А от за 2-річними зниження було менш суттєвим: на 11 б.п. - ставки відсікання і на 14 б.п. - середньозваженої, до 15.39% і 15.36% відповідно.

Незмінними залишилися тільки ставки за річними облігаціями, за якими було отримано лише одну заявку неконкурентного типу, і Мінфін задовольнив її за рівнем попереднього розміщення. Востаннє подібний інструмент розміщувався минулого тижня саме за такою ставкою.

Тому після надзвичайно активного розміщення наприкінці вересня, учора попит був незначним і фактично не вплинув на виконання фінансування бюджету. Причинами стали і значні інвестиції минулого тижня, і ослаблення гривні, що додало придбанню гривневих ОВДП більшої невизначеності та ризикованості, а відповідно - зменшило бажання інвестувати саме у такі інструменти.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень