Державні облігації

Більше позик, нижчі ставки

Учора Міністерство фінансів задовольнило не тільки більшу частину попиту на гривневі облігації, а й весь попит на валютні ОВДП, які не розміщувались майже два місяці. Загалом до бюджету надійде 16.5 млрд грн, з яких значна частина надійде у валюті - $546.9 млн.

Валютні ОВДП були одразу запропоновані Мінфіном за фіксованими ставками, встановленими значно нижче рівня попередніх розміщень. Так, за 1.5-річними ставку було знижено на 200 б.п. (до 5.25%) порівняно з червнем, коли вони розміщувались попередній раз. А от 2-річні розміщувались ще раз у липні, коли ставку вже було знижено, тому цього разу зменшення склало лише 100 б.п., а порівняно з червнем - ті ж 200 б.п. (до 5.5%).

Надходження до бюджету від цих інструментів дають цілком достатній запас для виплат за валютними ОВДП, що припадають на жовтень.

А от за гривневими облігаціями Мінфін задовольняв попит досить фрагментарно.

Зокрема, за 5-місячними ОВДП було відхилено одну найдорожчу заявку, яка би доповнила обсяг розміщення до встановленого обсягу пропозиції, але тоді би зниження ставок було ще меншим. Ставки розташувалися у діапазоні 16.0-16.2%, ставку відсікання було встановлено на рівні 16.15%, а середньозважену -- на 16.14%, що на 15 та 16 б.п. нижче, ніж два тижні тому. Було розміщено 469.5 млн грн облігацій за номіналом з надходженнями до бюджету у сумі 474 млн грн.

11-місячні інструменти отримали у 2.5 рази більший попит, ніж було запропоновано до розміщення, тому ставку відсікання за ними було встановлено відповідно до верхньої межі заявок, які увійшли до задоволених -- зниження по ній склало 43 б.п., до 15.52%. А середньозважена опустилася на 46 б.п., до 15.49%.

Водночас, за 2-річним випуском попит виявився меншим, ніж пропонувалося до розміщення, але і тут не обійшлося без відхилених заявок та зниження ставок. Було відхилено шість заявок, що дозволило знизити ставку відсікання на 35 б.п., до 15.95%, а от середньозважену аж на 52 б.п. -- до 15.77%.

Попри зниження ставок за валютними ОВДП попит на них зберігається. І саме цей попит, після певної паузи, дозволив поповнити валютні рахунки, залишки на яких зменшилися після виплат за зовнішнім боргом. Вірогідно не без участі нерезидентів збільшились і запозичення у гривні. Саме нерезиденти і могли стати основним чинником, що дозволив Мінфіну знизити відсоткові ставки за гривневими облігаціями. Водночас, валютні ОВДП, найімовірніше, купували саме вітчизняні інвестори - банки та фізичні особи.

 

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень