Державні облігації

5-річні ОВДП рятують ситуацію

Останній аукціон серпня завершився збільшенням обсягу запозичень та зниженням відсоткових ставок. Чималу роль зіграло розміщення 5-річних облігацій, хоч і за цим випуском попит суттєво скоротився.

Міністерство фінансів скористалося заявленими учасниками розміщення рівнями відсоткових ставок та знизило їх за усіма запропонованими випусками. Ставки відсікання було знижено на 16-22 б.п., до 16.3% за піврічними та дворічними, до 16% за річними ОВДП, і до 15.3% - за 5-річними. А от середньозважені знизились трошки менше, на 4-17 б.п., хоча по більшості інструментів вони аналогічні ставкам відсікання, і лише за 2-річними середньозважена ставка виявилася нижчою за ставку відсікання на 1 б.п.

Найцікавішою є структура задоволеного попиту за типом заявок. 60% розміщених ОВДП було продано за неконкурентними заявками. При цьому, за короткими термінами обігу вони склали біля 30%, а от за довшими інструментами - перевищили 60%. Найбільший рівень неконкурентного попиту було зафіксовано за 5-річним випуском - 69% від задоволеного попиту.

Отже, можна констатувати що попит на гривневі облігації зберігається, але попри зменшення його обсягу, чимало учасників розміщень готові прийняти будь-які умови, визначені емітентом на підставі заявок інших учасників. Найбільше такого попиту - за довгими термінами обігу, які найсильніше приваблюють нерезидентів, що і дозволяє збільшувати обсяги запозичень.

Схожий підхід до заявок буде спостерігатись і найближчим часом, особливо з огляду на ймовірний перегляд облікової ставки НБУ в бік зниження уже от наступного тижня. Але обсяги розміщень залишатимуться незначними, адже 5-річний випуск буде розміщуватись аж через місяць.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень