Державні облігації

Попит скорочується

Сьогодні попит на аукціоні був меншим за встановлені емітентом обсяги розміщення, але це не завадило Міністерству фінансів відхилити частину заявок та знизити ставки відсікання. При пропозиції по 500 млн грн піврічних та 11-місячних ОВДП, а також 2 млрд грн дворічних, -- попит склав лише 2.3 млрд грн. Як результат, до бюджету було залучено 1.96 млрд грн, де основну частину становила дворічна позика.

Піврічні облігації отримали попит на 391 млн грн, але більшість заявок були невеликими, тож відхиливши одну заявку за ставкою 16.7%, Мінфін відхилив цілих 77.5% попиту. Ставка відсікання за цим терміном обігу практично не змінилася, знизившись на 2 б.п. (до 16.5%), а от середньозважена зросла на 6 б.п. -- до 16.47%.

Попит на 11-місячні інструменти був задоволений майже повністю, адже на відміну від піврічних, найдорожчими для бюджету виявилися невеликі за обсягом заявки. Із 18 заявок було відхилено дві (на 35 млн грн), що становило всього лиш 7% попиту на цей термін обігу. Ставку відсікання було знижено на 10 б.п. (до 16.18%), а середньозважену на 6 б.п., до 16.16%. Надходження до бюджету складуть 462.2 млн грн.

Не менш активно знизили ставки у заявках і учасники розміщення 2-річних ОВДП. На весь обсяг пропозиції охочих не набралось, але емітент вирішив і тут усіх не задовольнити, відхиливши одну заявку на 50 млн грн (4.5% попиту на цей випуск облігацій). У результаті Мінфін встановив ставку відсікання на рівні 16.52% (на 23 б.п. нижче попереднього розміщення) і середньозважену на рівні 16.43%, що на 1 б.п. вище ніж два тижні тому.

На даний момент ситуація на первинних розміщеннях виглядає так: з одного боку, нерезидентам гривневі інструменти не дуже привабливі за умови надто міцної гривні; з іншого боку, вітчизняним учасникам ринку рівень відсоткових ставок уже надто низький. Тому, найімовірніше, не варто очікувати високої активності і на наступному аукціоні, коли Мінфін пропонуватиме знову обмежений обсяг ОВДП з терміном обігу до трьох років. Нерезиденти можуть активізуватися наприкінці місяця, коли планується пропозиція 5-річних облігацій. Але за умови дещо слабшої гривні і якщо за цим випуском не буде встановлено обмеження на обсяг розміщення.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень