Державні облігації

Дохідності продовжують знижуватися

Цього тижня Міністерство фінансів розширило перелік облігацій, за якими обмежує пропозицію, що сприяє подальшому зниженню ставок відсікання та зменшує вартість запозичень. Завдяки таким обмеженням вдалося знизити ставки за більшістю інструментів на 20-34 б.п. Загальний попит склав 9 млрд грн, що на 1.6 млрд менше, ніж минулого тижня. А обсяг залучених коштів зменшився на 2 млрд грн - до 6 млрд.

Попри встановлені обмеження на пропозицію ОВДП з термінами обігу від трьох місяців до року, попит на них був значно більшим. Якщо за 3-місячними випусками він виявився вищим на 30%, то за 7-місячними - у три рази, а за річними - у 2.8 раза. Це дозволило знижувати ставки і задовольняти лише найдешевшу частину попиту. Так, за 3-місячними ОВДП ставку відсікання було знижено на 20 б.п., до 17.24%, за 7-місячними - на 34 б.п., до 17.60%, а за річними - на 30 б.п., до 18% річних.

Не оминуло зниження ставок і облігації з більш довгими термінами обігу. Так, за 3-річними інструментами емітент відхилив чотири заявки на 100 млн грн, і знизив ставку відсікання на 20 б.п., до 16.75%. А от за 6-річними ОВДП ставка відсікання залишилася незмінною і було лише знижено середньозважену вартість запозичення - на 1 б.п., до рівня ставки купону.

Отже, попри те що найбільший обсяг попиту був на річний випуск, найбільше коштів (2.9 млрд грн) було залучено від 6-річних облігацій, адже цей термін обігу є найбільш привабливим для Мінфіну з точки зору вартості запозичення (ставки купону). На нашу думку, основну частину 6-річних ОВДП знову викупили нерезиденти.

Підхід Мінфіну, що полягає в обмеженні попиту на короткострокові ОВДП та стимулюванні придбання довших інструментів, - дає свої результати. Конкуруючи за короткі облігації учасники розміщень сприяють зниженню відсоткових ставок за ними та вирівнюють криву дохідності. До наступного засідання правління НБУ щодо облікової ставки залишається ще одне розміщення на наступному тижні. На ньому може продовжитися зниження відсоткових ставок, зокрема і через очікування зниження облікової ставки Нацбанком.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень