Державні облігації

Запозичення у валюті знову переважають

Залучення коштів на внутрішньому ринку залишаються дуже залежними від попиту нерезидентів, а попит - від запропонованих інструментів. Тому цього тижня акцент знову змістився на користь валютних ОВДП, що дозволить рефінансувати чималу частину сьогоднішніх виплат.

На відміну від минулого тижня, - коли основну частину надходжень принесли гривневі облігації, а попит на валютні був незначним, - на учорашньому аукціоні 76% коштів було залучено саме від валютних інструментів. Після виплати 254.6 млн євро минулої середи, цього разу 112.7 млн євро було сплачено за нові облігації, номіновані у цій валюті. І це була основна частина надходжень у валюті. Три випуски у доларах США принесли бюджету $100.2 млн, тоді як виплати були майже уп'ятеро більшими. Але рефінансування решти виплат може пройти уже наступного тижня, коли також заплановано розміщення доларових ОВДП.

За гривневими облігаціями попит сконцентрувався на коротких випусках, але скасовувати обмеження емітент не став і розмістив лише по 500 млн грн 4-місячних та 6-місячних ОВДП, задовольнивши 41% та 63% попиту відповідно. У підсумку це дозволило знизити ставки відсікання за цими інструментами на 15 б.п. та 4 б.п. відповідно.

Щодо ставок варто зазначити, що за піврічними облігаціями ставка падає другий тиждень поспіль, загалом знизившись на 15 б.п. з початку травня. А от за найкоротшим терміном обігу ставка відсікання коливається час від часу поблизу 18%. Після зниження облікової НБУ наприкінці квітня, ставка знизилася до 18.5%, а потім рухалася у залежності від попиту -- спочатку знижувалася до 17.89%, потім зростала до 18%. І от учора вона знову пішла вниз. Тут відіграє велику роль обмежена пропозиція таких облігацій, бо структура задоволених заявок і викликає коливання ставок.

Наступного тижня Міністерство фінансів знову пропонуватиме 6-річні ОВДП, які минулого тижня були найбільш популярні серед нерезидентів. Тому обсяг попиту та запозичень може зрости. Адже частину сьогоднішніх виплат буде спрямовано у нові валютні випуски, а довгі гривневі інструменти приваблять попит від іноземців. Така комбінація цілком може дозволити рефінансувати всі 7.4 млрд грн виплат за гривневими облігаціями.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень