Державні облігації

Гривневі ОВДП у фаворі

Попит на гривневі облігації залишається високим, що дозволяє Мінфіну залучати значно більші обсяги коштів, ніж потрібно сплатити. Великою мірою на це можуть впливати нерезиденти, які за попередні кілька тижнів придбали понад 8 млрд грн ОВДП і учора могли ще збільшити обсяг портфелю.

Загальний обсяг залучених учора коштів склав 8.2 млрд грн і лише 0.5 млрд (в еквіваленті) склали надходження у валюті. Перевага середньострокових інструментів не відновилась, але із загального обсягу залучених гривневих коштів ці облігації принесли понад ¼ усіх надходжень. А ще майже мільярд гривень було залучено терміном на один рік. Тож тенденція до подовження терміну запозичень зберігається, хоч і 4-місячні облігації цього разу знову переважали.

Відсоткові ставки за ОВДП зберігаються на звичних рівнях, хоча мають місце окремі невеликі заявки як із вищими, так і з нижчими рівнями дохідностей. Вищі ставки звично були відхилені, оскільки несуттєво впливали на обсяги запозичень, а нижчі також мали незначні обсяги, тому суттєво на середньозважену вартість запозичень не вплинули.

За валютними облігаціями було рефінансовано лише невелику частину виплат. За цими інструментами важливу роль відіграє реінвестування, тож неспівпадіння грошових потоків з оплати за нові ОВДП із отриманням виплат могли стати визначальними при формуванні попиту. Тому на наступному тижні, -- коли залучення валютних коштів буде ще більш актуальним, -- збільшення попиту може бути досить реальним. Особливо якщо буде запропоновано новий короткий випуск, на відміну від річних ОВДП, запропонованих учора.виплат. За цими інструментами важливу роль відіграє реінвестування, тож неспівпадіння грошових потоків з оплати за нові ОВДП із отриманням виплат могли стати визначальними при формуванні попиту. Тому на наступному тижні, -- коли залучення валютних коштів буде ще більш актуальним, -- збільшення попиту може бути досить реальним. Особливо якщо буде запропоновано новий короткий випуск, на відміну від річних ОВДП, запропонованих учора.

Загалом аукціон знову був позитивним для бюджету,забезпечивши достатній обсяг фінансування та зберігши тенденцію до використання середньострокових інструментів. Важливим є те, що переважають гривневі ОВДП, а попит включає заявки із рівнями ставок, які відрізняються від ставок відсікання на попередніх розміщеннях як в один так і в інший бік. Це свідчить про те, що окремі учасники ринку вже готові до ймовірної зміни облікової ставки, яку може бути знижено через два тижні. Але скидається на те, що емітент залишається непорушним, оскільки зниження ставок на цьому етапі суттєво зменшить обсяги фінансування.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.