Державні облігації

Виплати успішно рефінансовано

Залучені на учорашньому аукціоні кошти дозволяють майже повністю покрити сьогоднішні виплати за ОВДП, особливо у частині, що стосується гривневих облігацій. А дохідності і надалі залишаються стабільними.

Цього разу попит знову переважав на коротких термінах обігу. Так, з 7.5 млрд грн заявок лише 0.3 млрд було подано на 1.5-річні облігації, а решта -- на інструменти з терміном обігу до одного року. Щоправда, третина була подана на 12-місячні ОВДП, майже половина попиту – на 3-місячний випуск. Такий перерозподіл міг стати результатом того, що Мінфін не пропонував довші інструменти, які у попередні тижні отримували чималий попит. Тим не менше, до бюджету було залучено 6.8 млрд гривневих коштів, що дозволяє здійснити усі боргові виплати у національній валюті, заплановані на сьогодні.

Що ж стосується валютних ОВДП, то за ними було рефінансовано переважну частину виплат, адже фактичні залучення валюти склали $122 млн, тоді як сплатити сьогодні потрібно дещо більший обсяг, $137.6 млн. Ці кошти Мінфін міг заощадити з попереднього розміщення на минулому тижні, коли валютних виплат не здійснювалося.

Тож загалом залучення залишаються на достатньому рівні, щоби забезпечувати боргові виплати, а термін обігу облігацій поступово збільшується, хоч і залишається змінним, коливаючись від коротких до середньострокових і навпаки.і залишається змінним, коливаючись від коротких до середньострокових і навпаки.

Наступного тижня тенденція зберігатиметься, а згідно з графіком має бути запропоновано і 2-річний термін обігу, тому попит на гривневі інструменти має бути достатнім для рефінансування виплат. Що стосується валютних ОВДП, то цього разу будуть виплати як у доларах США так і у євро і загальний обсяг не суттєво відрізнятиметься від цього тижня. Але пропонувати планують облігації в обох іноземних валютах, які необхідні для виплат.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.