Державні облігації

Обсяг запозичень зростає в усіх валютах

Учора Міністерство фінансів суттєво збільшило обсяги залучення коштів, як у гривні так і у валюті. При цьому відсоткові ставки практично не змінились.

Найбільш важливим наразі є розміщення валютних ОВДП. На поточний тиждень припадає погашення $113 млн облігацій, випущених наприкінці лютого, і хоча би часткове рефінансування цих виплат було актуальним, особливо після минулотижневих обсягів залучень по $8-10млн. Крім того, доцільним було збільшення терміну валютного боргу з кількох тижнів принаймні до кількох місяців.

На аукціоні було запропоновано три випуски у доларах США: на додачу до річних та дворічних інструментів Мінфін запропонував 3-місячні. І саме цей випуск зібрав $82 млн попиту та приніс бюджету $80.7 млн, що, разом із залученнями від більш довгих валютних ОВДП, дозволило рефінансувати 75% валютних виплат цього тижня.

Більш активними були розміщення гривневих облігацій. Збереження облікової ставки незмінною збільшило попит на 3-місячні інструменти, але при цьому зріс попит і на інші терміни обігу. Ставки відсікання учора не змінилися за жодним із запропонованих варіантів, але за окремими з них на 1-2 б.п. знизилась середньозважена вартість залучених коштів. Щоправда, це може бути досить ситуативною складовою великого обсягу заявок.

Високою є і частка попиту на ОВДП з терміном обігу більше року, яка хоч і зменшилась порівняно з минулим тижнем, але залишається досить високою. Цього разу ці інструменти отримали 37% від усього попиту на гривневі облігації. Цей попит концентрувався на 2-річних ОВДП, і у номінальному вираженні зріс більш ніж удвічі порівняно з минулим тижнем.

Лише за 8-місячними та 3-річними інструментами Мінфін відхилив частину попиту, хоча на загальний обсяг залучення коштів це майже не вплинуло. Зазначені заявки не пропонували бюджету значного обсягу коштів, але були вищими за ставку відсікання на 50-175 б.п.

Отже Мінфін покращив ситуацію з валютними коштами і ще більше залучив гривневого ресурсу перед виплатами наступного тижня та на початку квітня. Збереження високого попиту за поточними ставками має посприяти рефінансуванню подальших виплат, а збільшення обсягу залучень від середньострокових інструментів -- покращити графік погашень внутрішнього боргу.

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.