Державні облігації

Попит іде у довжину

Другий тиждень поспіль спостерігається збільшення попиту на середньострокові облігації, які цього тижня принесли майже половину від залучених коштів.

Другий тиждень поспіль спостерігається збільшення попиту на середньострокові облігації, які цього тижня принесли майже половину від залучених коштів.Загалом попит на гривневі ОВДП склав 3.4 млрд грн і має кілька позитивних характеристик. Насамперед ідеться про коефіцієнт рефінансування виплат. Минулого тижня за гривневим боргом він становив 1.25, адже Мінфін виплатив 4.4 млрд грн, а залучив на 1.1 млрд грн більше. А цього тижня виплати за гривневим боргом складають лише 0.8 млрд грн, а от залучено до бюджету у чотири рази більше – 3.2 млрд.

Другим, і не менш важливим показником учорашнього аукціону, є структура залучень за строками погашення. Минулого тижня лише 16% коштів було залучено за облігаціями, погашення яких припадає на 2020 чи 2021 роки. Цього разу за інструментами з погашенням у 2021 році сума склала 1.6 млрд грн, а це вже майже половина усіх учорашніх гривневих залучень.

Водночас за валютними ОВДП попит залишається невеликим, приносячи незначні надходження до бюджету. Учора було залучено лише $4.2 млн та 5.4 млн євро, що очікувано у період міцної гривні та відсутності валютних виплат.Водночас за валютними ОВДП попит залишається невеликим, приносячи незначні надходження до бюджету. Учора було залучено лише $4.2 млн та 5.4 млн євро, що очікувано у період міцної гривні та відсутності валютних виплат.

Учора попит продовжив зміщуватися у середньострокові інструменти і, – після минулотижневої активності нерезидентів саме за цими облігаціями, – тенденція до зменшення попиту на короткі інструменти може продовжитися. При цьому збільшується обсяг нових придбань. Уже завтра НБУ має оголосити рішення про облікову ставку на найближчі шість тижнів, і від цього рішення залежатиме подальший рух попиту та відсоткових ставок. А зміна структури попиту є ознакою очікувань інвесторів на зниження облікової ставки, що призведе до зменшення дохідностей за ОВДП.

 

Завантажити повний звіт ICU.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.