Державні облігації

Ринок облігацій в лютому 2019 року

Прибутковості на вторинному ринку гривневих ОВДП практичноне змінилися. На ринку гривневих облігацій на даний момент неспостерігається ні активних продавців, ні покупців. Ліквідністьбанківської системи знаходиться на комфортному рівні, що пояснюєвідсутність потужної пропозиції. Оскільки прибутковості первинногоринку вище вторинного, практично всі покупці здійснюють операціїсаме при первинному розміщенні. Міністерство фінансів утримує своїставки на колишніх рівнях і, якщо Національний банк нанайближчому засіданні Правління з питань монетарної політики14 березня не прийме рішення щодо зниження облікової ставки, то іна первинних аукціонах малоймовірно щось зміниться. За відсутностірухів на первинному ринку ОВДП, швидше за все, будеспостерігатися звуження спредів і на вторинному ринку.

На ринку валютних держоблігацій також спостерігалося зростаннядохідностей в зв'язку з триваючим поступовим наближенням ставокдо дохідностей первинного ринку. У середньому зростання склало0-50 б.п. і спостерігалося переважно на стороні продажу.

Курс USD/UAH, який закладається при розрахунку ціни в гривнях,знизився слідом за міжбанківським і на даний момент коливається вдіапазоні 26, 20-26, 70.

Також слід відзначити тривале зростання портфеля ОВДПнерезидентів та фізичних осіб:

  • на 06.03.2019 обсяг ОВДП у власності нерезидентів склав13.3 млрд грн. (за місяць зростання перевищило 1 млрд грн.);
  • на 06.03.2019 обсяг ОВДП у власності фізичних осіб склав7.2 млрд грн. (за місяць зростання перевищило 0,5 млрд грн.).

У період з 12.02.2019 по 05.03.2019 Міністерство фінансів Українизалучило до бюджету 9,4 млрд грн. і 300,7 млн доларів США напервинних аукціонах з розміщення ОВДП. Основний попит бувзосереджений на коротких паперах, причому як гривневих, так івалютних. Попит з боку нерезидентів суттєво зменшився - з майже6 млрд грн. у січні до близько 1 млрд грн. у лютому. Це пояснюєтьсятим, що інвестиційна стратегія нерезидентів полягає в отриманні нетільки процентних доходів по гривневих облігаціях, але й курсовоїрізниці при очікуваному зміцненні гривні. Оскільки курс USD/UAHнаразі достатньо низький, така стратегія вже є не настількивиправданою, як двома місяцями раніше.

У лютому відбулася позитивна подія на ринку корпоративнихоблігацій: відома компанія ТОВ «Нова пошта» вийшла здебютним випуском облігацій на суму € 300 млн грн. На данийчас триває первинне розміщення.

 

Завантажити повний звіт Райффайзен Банк Аваль.

 

ДАНИЙ ЗВІТ МАЄ ВИКЛЮЧНО ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ.